Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen smittar av sig

Finanskrisen smittar av sig på den svenska ekonomin. När Stockholmsbörsen öppnade på tisdagen hade aktiekursen rasat med drygt fem procent. På Handelsbanken i Norrtälje tonar man dock ned krisens effekt för den vanliga småspararen.

Annons

Bankerna i Sverige har goda stabila finanser. Det finns buffert för nedgångar. Men visst har krisen i USA påverkat marknaden, säger Bo Schotte, bankdirektör på Handelsbanken i Norrtälje.

Han tror också att räntan på lån kan komma att stiga ytterligare. Detta eftersom färre lånar ut pengar till bankerna vilket i sin tur gör att banken måste ta mer betalt för att låna ut pengar.

Det var det amerikanska representanthusets bojkott av det statliga räddningspaketet på 700 miljarder dollar som gjorde att Stockholmsbörsen och andra börser runtom i världen började att störtdyka. Under tisdagen började dock många börser att återhämta sig.

Vad bör man göra om man vill säkra sina pengar?

Behöver man snabb tillgång till sina pengar så ska man satsa på säkra placeringar. Om man däremot sparar långsiktigt så kan man i stället satsa på aktier, säger Bo Schotte.

Annons