Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel företag prickades

Plötsligt fick Väddöföretagaren krav från kronofogden. Kravet gällde en obetald faktura för en annons som han inte beställt.
- Alla gjorde fel utom jag, säger Torbjörn ­Andersson om alla ­turerna.

Annons

Företaget Lokaldelen i Sverige AB skulle fakturera ett städbolag i Täby för en införd annons. Fakturan skickades till rätt adress men Lokaldelen angav fel organisationsnummer.

Numret tillhörde inte städbolaget utan Toftinge Schakt och Entreprenad på Väddö som ägs av Torbjörn Andersson.

När städbolaget inte betalade ansökte Lokaldelen om ett betalningsföreläggande hos kronofogden. Även betalningsföreläggandet skickades till städbolaget i Täby trots att det faktiskt var mot Torbjörn Anderssons företag som kravet var riktat.

Ingen svarade på betalningsföreläggandet och ärendet gick till utmätning. Först då fick Väddöföretagaren brev från kronofogden.

 Ena dagen kom brevet från kronofogden och nästa dag publicerades en betalningsanmärkning i Svensk handelstidning Justitia, fortsätter han.

Ett halvt dussin olika kreditupplysningsföretag använder information från kronofogdemyndigheten för att ge en så kallad betalningsanmärkning.

Torbjörn Andersson kontaktade kronofogden för att bestrida. Ärendet hamnade till slut i Norrtälje tingsrätt.

 Jag blev misstänksam eftersom jag kände till Torbjörn Andersson och hans företag. Därför bad jag mina medarbetare att kontrollera allting extra noggrant, säger K-G Ekeberg, lagman i Norrtälje tingsrätt.

En kort utredning avslöjade misstaget. Domstolen ringde kronofogden som insåg att de höll på att driva in pengar från fel företag.

Torbjörn Andersson hade faktiskt lite tur mitt i all otur. Innan den första april i fjol kunde kronofogdemyndigheten inte rätta i sina diarier. Hade en an­sökan om att driva in ett belopp registrerats fanns den helt enkelt kvar, oavsett om den senare visade sig vara felaktig.

 Men nu leder vårt beslut till att Torbjörn ­Andersson aldrig haft någon betalningsskyldighet och kreditupplysningsföretagen kan därmed inte använda uppgiften. Misstaget ska inte efterlämna några spår alls, säger Fredrik Ohlsson, handläggare på kronofogdemyndigheten i Uppsala.

Efteråt tror sig Torbjörn Andersson veta hur misstaget kunde ske.

 Jag köpte en annons i Lokaldelen för flera år sedan. De fick väl mitt organisationsnummer från sitt register.

Annons