Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgsprakande Molière-pjäs

Innergården på Pythagoras industrimuseum lystes i går upp av peruker, rosa divaner och extravagant dialog.
NT var på premiären av Roslagen sommarteaters uppsättning av Molières ”Misantropen”.

Annons

Misantropen Alceste, spelad av Patrik Hont, har tröttnat på all ytlighet, falskhet och samtidens grälla manér. Han ska vara ärlig, kosta vad det kosta vill. Hans vänner försöker få honom att förstå att det bästa är att vara smidig, det vill säga småljuga lite då och då för att olja maskineriet och inte stöta sig med människor. Alceste vägrar att lyssna. Trots att han sårar hopplösa poeter och trampar folk på tårna. 

Alcestes höga moral ska aldrig vika inför verkligheten. Det finns bara ett men, och det är hans kärlek till den unga änkan Célimene, som spelas av Dasha Nikiforova. Hon är hans raka motsats. Kokett, ytlig och älskar att få komplimanger. När Alceste förälskar sig i henne rubbas hans världsbild en smula. Men, idealist som är, övertygar han sig själv om att han ska få henne att förändras. 

Ett problem är bara att Célimene har inte mindre än fyra friare. De ger henne, åtminstone kortsiktigt, allt smicker och champagne hon behöver. Alcestes största huvudbry är hur han ska få henne att inse att hans kärlek är den sanna och rena. 

Det är en färgsprakande och energifylld pjäs som regissören Anders Larsson vaskat fram. Patrik Honts Alceste och Dasha Nikiforovas Célimene möts, eller krockar, på ett intressant sätt. Hennes flamsighet och fåfänga läggning konstrasterar mot Alcestes surmulenhet och bestämdhet. Han hade avskytt dagens kändiskult och hon hade älskat och varit en del av den. 

Förljugenheten karaktärerna emellan ger upphov till mycket humor och dråpliga situationer. En särskilt minnesvärd scen är när Célimene får besök av väninnan Arsinoé, som spelas av Anna-Karin Håkansson. Väninnorna försöker delge den andra kritik och del av ryktesspridning som då båda är utsatta för, men lindar in det i en överdrivet låtsad välmening som båda förstår är lögn.

Även om det är lätt, och det går för all del alldeles utmärkt, att bara se klänningarna och de yviga gesterna, finns det också en lite mer allvarsam ton i pjäsen. 

Hur ärliga är vi mot varandra och oss själva?

Roslagens sommarteater har använt sig av Hans Alfredssons översättning och bearbetning. Den är modern och lättsam. Dialogen, som ständigt hoppar mellan de olika karaktärerna, bubblar fram med lätthet.

För fjärde året i rad spelar Roslagens sommarteater Molière. De har inga planer på att sluta. Varför skulle de. Ensemblen har hittat ett samspel och en ton som fungerar alldeles utmärkt i Sommarteatersverige. 

Therése Söderlund

[email protected]

Misantropen

Översättning: Hans Alfredsson

Regi: Anders Larsson

I rollerna: Patrik Hont, Dasha Nikiforova, Magnus Franzén, Tobias Moe, Fredrik Kjellson, Anna-Karin Håkansson, Sara Thureson, Maria Bovin, Ivan Zetterström, Svante Ottosson och Vidar Bley.

Roslagens sommarteater spelar pjäsen på Pythagoras varje dag fram till den 13 juli, med uppehåll den 7 juli.

Annons