Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt larm kostar 10-åringar 11 000

Två tioåringar på Vätö skola ska betala 11 000 kronor i skadestånd efter att ha satt i gång brandlarmet och på falska grunder tillkallat räddningstjänsten.

Annons

Ja, vi har en skrivelse på skolan som säger att skadegörelse på skolans egendom ska ersättas av eleven. Jag har gjort en bedömning och i det här fallet så är det en medveten handling och inte fråga om vare sig olyckshändelse eller oaktsamhet, säger skol­ans rektor Ingela Skalin-Lundman. 

Det var i början av april som två elever i årskurs fyra tryckte på brandlarmet på Vätö skola. En av eleverna ska ha utmanat den andra eleven att trycka på knappen, därför har båda eleverna ålagts att betala för incidenten. Handlingen ledde till att hela skolan utrymdes och räddningstjänsten tillkallades. När väl räddningstjänsten var på plats kunde de konstatera att det inte alls vara fråga om någon brand utan ett pojkstreck. Utryckningskostnaden för räddningstjänsten uppgick dock till 11 000 kronor och fakturan sändes till fastighetsförvaltaren ISS som sedan sände den vidare till skolan. 

Nu ska fakturorna skickas hem till pojkarnas föräldrar. Peter Sevelin som är pappa till ett av barnen är minst sagt upprörd. Han förstår inte alls hur skolan kan kräva pojkarna på så mycket pengar. Han hävdar att pojkarna inte alls förstod konsekvenserna av denna handling.

De här eleverna är ju bara 10 år gamla. De busar och förstår inte alltid vad saker och ting kan få för följder. Att begära att de nu ska sota för detta med flera tusen kronor tycker jag är riktigt dåligt, säger han. 

Ingela Skalin-Lundman förstår att föräldrarna är upprörda. För henne finns dock inget alternativ annat än att kräva föräldrarna på kostnaden.

Vi har ingen budget för sådana här saker. Och jag har själv kontaktat räddningstjänsten för jag tyckte att kostnaden var väldigt hög. Men visst tycker jag att det är sorgligt alltsammans. Det är mycket pengar. Men jag kan inte agera annorlunda, säger hon. 

Ovannämnda skrivelse finns i Skolans bok. Denna bok får eleverna ta med sig hem vid terminens början. En åtgärd kan bli att Skolans bok i framtiden kvitteras av föräldrarna med en försäkran att man tagit del av informationen i den. Pappan Peter Sevelin hävdar nämligen att han aldrig sett till denna bok.

Nej, någon sådan skrivelse känner jag inte till. Jag har bara hört talas om den nu i efterhand, säger han och fortsätter:

Det här sanslöst. Det hade varit en sak om pojkarna hade gått i sjuan eller åttan. Men i årskurs fyra! Visst kan jag betala den här summan, men själva principen är ju helt bedrövlig, säger Peter Sevelin.

Fotnot: Skolans ordningsregler säger att kostnaden vid olycksfall ska betalas av skolan. Kostnad vid oaktsamhet ska betalas av både skolan och eleven. Vid medveten skadegörelse så debiteras eleven hela summan. 

Katarina Hansson [email protected]

Arbetsmiljölagen Skolverket har ingen lag som reglerar följderna vid skadegörelse. Den regleras endera genom Arbetsmiljölagen eller genom juridisk lag.

Vid skadegörelse som går under Arbetsmiljölagen kan rektorerna ålägga eleverna att betala kostnaderna för denna. I fallet som beskrivs ovan har rektorn inte gjort någon juridisk sak av det hela utan valt att lösa situationen utan att blanda in polisen.

Annons