Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få beklagar Lv3-flytten

När försvaret la ned Lv 3
i Norrtälje krigade kommunen för att få statliga kompensationsjobb.
Det gav inget resultat.
Räddningen blev i stället högkonjunkturen.
– Officerarna gick åt som smör i solsken, säger arbetsförmedlingens chef Hans-Eric Wallin.

Annons

Regementet hade drygt 200 anställda när beskedet om nedläggning kom år 2000. För Gunnel Löfqvist, planeringschef på Norrtälje kommun, var det självklart att kommunen skulle erbjudas någon form av kompensation.

Statliga myndigheter flyttades till många andra orter som drabbades av försvarsnedläggningar. Men i vårt fall hävdade staten att vi klarade oss ändå eftersom vi låg i en tillväxtregion nära Stockholm. Klart att vi blev lite griniga då, säger hon.

Men med facit i hand är det få som i dag beklagar att Lv 3 försvann. Försvarsnedläggningarna duggar tätt och hade inte Lv 3 lagts ner 2000 hade det ifrågasatts några år senare.

Kommunen började tidigt skissa på alternativa användningar för det militära området. Resultatet blev Campus Roslagen. Det drivs av kommunens fastighetsbolag Nihab och invigdes 2001.

Visionen för området är att samla utbildning, högteknologiska företag, forskning och studenter.

Gunnel Löfqvist är nöjd med utvecklingen.

Vi har fler arbetstillfällen där i dag än vi hade på Lv 3-tiden. Dessutom har det fina området blivit tillgängligt för alla invånare i kommunen.

För personalen på Lv 3 var nedläggningen förstås ett hårt slag. De erbjöds nya jobb på Lv 6 men alla hade inte möjlighet eller lust att flytta till Halmstad.

Hans-Eric Wallin minns ändå att avvecklingen av den militära verksamheten gick relativt smärtfritt.

Många av officerarna hade bra utbildning och det underlättade när de sökte nya jobb. Ett mindre antal valde att jobba kvar inom försvaret, andra gick i pension, startade eget eller började jobba med bland annat utbildning, säger Wallin.

Belutet att lägga ned Lv 3 kom mitt under IT-yran.

Det rådde högkonjunktur då och det var tur. Om drygt 200 jobb försvinner i dåliga tider är det förstås värre, säger han.

Han konstaterar att Norrtälje har tur även i dag när statliga myndigheter som försäkringskassan och Skatteverket drar ner.

Vår rekordlåga arbetslöshet på 0,9 procent ger oss ett bra utgångsläge, säger Hans-Eric Wallin.

Johan Sverke

Lv3 lades ner 2000Lv 3 hade sitt ursprung i Kungliga Stockholms luftvärnsregemente som kom till mitt under brinnande krig 1941. Efter flytten till Norrtälje 1957 ändrades namnet till Kungliga Roslagens luftvärnsregemente.

Den 24 april 2000 beslutade riksdagen att stänga Lv 3. Regementet lades ner den 30 juni samma år.

Han tog klivet från major till IT-branschen

Från major på Lv 3 till kundansvarig på IT-företaget Visma retail i Norrtälje.

Jag trivs kanonbra, säger före detta majoren Christer Ahlström.

Christer Ahlström, 48, hade jobbat i det militära i 20 år när diskussionerna om Norrtäljeregementets nedläggning startade i slutet av 90-talet.

Faktum är att han var på väg från Lv 3 redan innan några försvarsbeslut var fattade. Mars 1999 fick han tjänstledigt i ett halvår för att pröva på jobbet som projektledare på Visma retail, som på den tiden hette RBS.

Egentligen var han nöjd med att vara chef för krigsförbandsavdelningen på Lv3:s stab.

Men att bli headhuntad av RBS kändes som en fjäder i hatten, säger Christer Ahlström.

Han och majoriteten av officerskollegerna trodde länge att Lv 6 i Halmstad skulle få stryka på foten och att Lv 3 skulle bli kvar. Men under halvåret på RBS stod det allt mer klart att Norrtälje skulle förlora sitt regemente.

Christer Ahlström valde att förlänga tjänstledigheten och så småningom hoppa av den militära banan.

Det har han inte ångrat. I dag skulle han inte kunna tänka sig att bli officer på nytt. Att flytta till Lv 6 i Halmstad var heller aldrig aktuellt. Christer, som är uppvuxen på Gotland, kom till Norrtälje 1993 och hade hunnit rota sig här tillsammans med familjen.

Visma retail levererar kassasystem till handeln och Christer Ahlström är kundansvarig för Coop Sverige, Norrtäljeföretagets största kund.

Skillnaderna mellan att jobba i det militära och det civila är stora, anser han.

Det är två olika världar. I mitt nuvarande jobb är det en förutsättning att leverera i tid. Det är det förstås även i en krigssituation, men under militära övningar gör det inte så¨mycket om man är tio minuter sen.

Christer Ahlström tycker att han har nytta av sitt förflutna i nuvarande jobbet.

Många som jobbat inom försvaret har god organisationsförmåga och är inriktade på att lösa problem, säger han.

Gamla kolleger har han inte mycket koll på.

Yngre killar med högre utbildning fortsatte i det militära. Men de flesta sökte andra jobb, bland annat som projektledare och i IT-branschen.

Johan Sverke

Annons