Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra polissatsning mot rattfylleri

I samband med skolavslutningen gör polisen en landsomfattande satsning på att kontrollera nykterheten i trafiken.

Annons

- I skolavslutningstider dricker många ungdomar alkohol och ibland i stora mängder. För att minska risken för olyckor kommer polisen att fokusera på rattfylleriövervakning i samband med avslutningsfester och på andra platser där ungdomar träffas. Skolavslutningsfirandet ska vara säkert och roligt, säger rikspolischef Bengt Svensson i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att en kort stunds rus kan grusa de ljusaste framtidsdrömmar.

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö konstaterar att alla måste ha kunskap och mod att förhindra onykter körning och att vägra åka med någon påverkad förare.

- Att avstå från alkohol när man ska köra ska vara självklart, säger han.

Förra året omkom 204 personbilsförare. Av dessa var 61 (30 procent) alkoholpåverkade. Av de personbilsförare som omkom i singelolyckor i fjol var hälften påverkade av alkohol. Av dessa var 25 procent ungdomar i åldern 18-24 år.

Problemet med alkohol finns inte bara i Sverige. Under veckan 2-8 juni genomför polisen i hela Europa en gemensam satsning kallad "European operation alcohol and drugs". Det innebär en ökad övervakning av trafiken och särskilt många nykterhetskontroller kommer att utföras under veckan. 

Kenneth Johansson

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Annons