Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expo manar till kamp mot nynazisterna

Vad gör man när skolan fylls med propaganda från främlingsfientliga och extrema partier? Mikael Ekman på stiftelsen Expo svarar blixtsnabbt:
– Vi måste börja ta det här på allvar. Vi måste våga reagera. Så länge vi står tysta ger vi dem vår acceptans.

Annons

I går föreläste Mikael Ekman vid ett seminarium om rasism och främlingsfientlighet i Norrtälje kommunhus. Han var inbjuden av utbildningsnämndens ordförande Louise Branting (c) med nationaldemokraternas uppmärksammade besök på Rodengymnaiset i färskt minne. Bland åhörarna fanns rektorer, skolpolitiker och personal från socialförvaltningen. 

Efter att ha gett en detaljerad historisk beskrivning av hur andra världskrigets svenska nazister under årens lopp har in- och utvecklats till dagens nationaldemokrater och sverigedemokrater, berättade Mikael Ekman om situationen i Norrtälje idag.

Ett nätverk av grupper är på stark framfart här i Norrtälje, bland annat genom Aktionsgrupp Roslagen. De flesta i den gruppen har sin bakgrund i nationaldemokraterna medan andra är mer radikala, säger Mikael Ekman. 

Samtidigt som han understryker att aktionsgruppen endast består av ett 15-tal aktiva medlemmar, säger han att de är effektiva på att sprida sitt budskap.

De delar ut flygblad vid Flygfyren, hissar hakkors utanför kommunhuset och sprider sin propaganda på olika sätt. Och de är farliga. De rekryterar snabbt. Oftast i högstadier och gymnasieskolor. 

Mikael Ekman har ingen enkel lösning för hur de främlingsfientliga och extrema partiernas framfart ska stoppas. Men han är övertygad om att den viktigaste debatten inte kan föras från politikernas talarstolar. Istället vill han lägga ett större ansvar på individen.

Det går inte att tiga ihjäl dem. Istället måste vi prata. Var lite obekväm. Titta på flygbladen och ifrågasätt dem. Man behöver inte ha en arsenal med argument - men det är viktigt att vi vuxna reagerar och hjälper till att stärka de goda sidorna.

Åsa Forsberg [email protected]

Annons