Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU har många fler verktyg

Jag vet inte hur jag ska tolka Göran Petterssons replik den 12 november. Om det är ett uttryck för att framhålla sin egen person eller om det är att försöka på ett såväl faktabaserat som erfarenhetsmässigt sätt fortsätta förespråka Nato som det enda rimliga alternativet.

Annons

Göran Pettersson framhåller sin egen kompetens inom området vilken jag inte har någon anledning att ifrågasätta. Vad han ifrågasätter är den socialdemokratiska hållningens relevans och vilken kompetens som format denna.

Socialdemokratisk säkerhetspolitik kan sammanfattas i följande punkter i enlighet med rådslagsarbetet ”Vår värld”:

• Sverige är medlem av en politisk allians EU som har betydligt fler verktyg till sitt förfogande än Nato när det gäller att möta de nya hoten.

• EU:s solidaritetsklausul är mycket tydlig. Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett EU-land och inte heller om ett nordiskt land skulle drabbas. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas.

• Sverige bör bibehålla sin handlingsfrihet. Som medlemsland i Nato vore det troligt att Sverige skulle utsättas för starka politiska påtryckningar. Vi har kunnat se hur USA till exempel krävde att medlemsländer skulle delta militärt i Irak trots att Nato som organisation inte deltog.

• Vår militära alliansfrihet ger oss starkare möjlighet och trovärdighet att vara pådrivande i det globala nedrustningsarbetet. Kärnvapenanvändning är fortfarande en del av vissa Natoländers försvarsdoktriner.

• Vi bör själva förbehålla oss rätten att utforma storlek och inriktning på vårt försvar baserat på vår egen säkerhetspolitiska bedömning.

Det är inte bara en teoretisk modell. Jag har dels i mitt yrke kunnat dra fördelar av denna hållning, men arkitekterna bakom denna insikt är bland annat Jan Eliasson som även Göran Pettersson borde hört talas om. Jan Eliasson är inte helt okänd i dessa sammanhang.

Annons