Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skepp kommer lastat

Ett skepp kommer lastat till Norrtäljehamnen i sommar.
Och det är ingen mindre är ostindiefararen Götheborg.
Trots att tiden har varit knapp har kommunen arrangerat diverse evenemang kring besöket den 15–17 juli.

Annons

Det allra roligaste är att Norrtälje, åtminstone för några dagar, blir en sjöfartsstad igen. Det maffiga fartyget kommer också att på ett fint sätt förgylla hamnen, säger Norrtälje kommuns näringslivschef Dan Löfgren, som samordnar fartygets besök. 

Att Götheborg besöker just Norrtälje i sommar beror på att det först inplanerade stoppet Mariehamn lämnade återbud. Detta innebär en hel del extra jobb för kommunen.

Den här typen av besök och arrangemang brukar man planera ett år i förväg. Men nu får vi göra det bästa av situationen och jag är jätteglad att de vill besöka oss, säger Dan Löfgren. 

Fartyget är nästan 41 meter långt och sträcker sig 47 meter över vattenlinjen. Det väger runt 1 150 ton och kan ta uppåt 80 personer under en resa. Förutom att Götheborg kommer att pryda den annars tomma hamnen så kommer även delar av kajen att bli ett område som ska sjuda av liv. För den som vill kommer det att finnas möjlighet att gå ombord på båten och se gamla saker från forna resor, dessutom ska kommunen engagera lokala företag för diverse aktiviteter. 

Dan Löfgren lovar att de ska finnas både mat och dryck på plats.

Det är ännu inte klart exakt var båten ska ligga eftersom hamnen är ganska grund, men det kommer säkert att lösa sig. Vi är ju inte vana att få besök av stora fartyg som detta, men det ska så klart bli jättekul, säger Dan Löfgren.

Kim Nilsson

[email protected]

Programtider

Tisdag 15 juli

ca kl. 12.00 Götheborg siktas vid horisonten

ca kl. 13.00 Ankomstceremoni med musik

ca kl. 14.00-17.00 Öppet skepp för allmänheten

Onsdag 16 juli

kl. 10.00-20.00 Öppet skepp för allmänheten

Torsdag 17 juli

kl. 10.00-20.00 Öppet skepp för allmänheten

ca kl. 21.00 Avgångsceremoni med musik

ca kl. 21.30 Götheborg avseglar

Källa: Norrtälje kommun. Mer information hittar du här

Läs även

De får jobba på ostindiefararen

Fakta Götheborg

Den ursprungliga ostindiefararen "Götheborg" gick på grund och förliste vid inloppet till Göteborg den 12 september 1745. När man 1984 dök efter fartygets rester hittade man stora delar under lager av lera. Efter en marinarkeologisk utgrävning under åren 1986-1992 bestämde man sig för att försöka återskapa skeppet som det var när det seglade till Kina.

Annons