Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett olyckligt sammanbrott

Annons

Varselvågen fortsätter. Enligt Arbetsförmedlingen varslades 16 000 personer om uppsägning i februari. Det är den högsta februarisiffran hittills i statistiken.

På många företag kommer därför listor nu att göras upp över hur länge de anställda jobbat på företaget. Enligt las, lagen om anställningsskydd, skall nämligen den sägas upp först som jobbat kortast tid.

Denna sist in-först ut-regel skapar dock stora problem för många företag. I dag är de anställda inte utbytbara på samma sätt som de kanske var när lagen skrevs i början på 1970-talet.

Därför vill arbetsgivarna i dag nästan alltid göra undantag från las om de tvingas säga upp anställda. Det kan de också göra. Men bara om facket går med på detta. Om facket sätter sig på tvären så är det sist in-först ut som gäller.

Det är därför förståeligt att arbetsgivarna länge velat ändra på denna las-regel, och låta utbildning, skicklighet och kompetens påverka turordningslistorna. Sist in-först ut-regeln ger också facket orimligt stor makt, och innebär därför godtycke och orättvisor på en arbetsplats kan facket gå med på förändringar, medan man inte gör det på en annan.

Las har också andra nackdelar. Den gör att många stannar kvar på sitt arbete trots att man inte trivs, men man vågar inte byta eftersom man då skulle hamna sist på turordningslistan. Las gör också att ungdomsarbetslösheten ökar, eftersom ungdomar ofta är anställda sist och därmed åker ut först.

Förändringar i las var en av Svenskt Näringslivs två hjärtefrågor när arbetsgivarna och facket började förhandla om ett nytt huvudavtal som skulle ersätta det historiska Saltsjöbadsavtalet från 1938. Den andra frågan var begränsningar i konflikträtten.

Några förändringar på dessa två områden har dock inte fackföreningarna LO och PTK visat sig vara intresserade av. I går valde därför Svenskt Näringsliv att avbryta förhandlingarna. Det blir inget nytt huvudavtal.

Det här sammanbrottet i förhandlingarna är mycket olyckligt. Ett nytt ”Saltsjöbadsavtal” skulle innebära en ny stabilitet för den svenska arbetsmarknaden. Det hade verkligen behövts, inte minst i dagens konjunkturläge.

Tyvärr har antagligen också dagens konjunkturläge gjort facken mindre intresserade av förändringar. Många fackmedlemmar, framför allt de som vinner på dagens las-regler, skulle bli förbannade om fackledningen går med på förändringar de skulle ju öka deras risk för att bli uppsagda. Dessutom fungerar las som en effektiv medlemsvärvare för facket: de som inte är fackmedlemmar sätter facket gärna först på uppsägningslistan.

Det är därför förståeligt att facken inte vågar gå med på förändringar av las. Inte desto mindre är det mycket olyckligt. Mer flexibla turordningsregler skulle betyda mycket för svenska företags framtidstro och konkurrenskraft.

Reidar Carlsson

Politisk chefredaktör

Annons