Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estetprogram lockar flest

Nu är den slutliga intagningen till gymnasiet klar. Populärast var hotell- och restaurangprogrammet samt estetprogrammet, medan byggprogrammet tappade i antalet sökningar.

Se listan!

Annons

När årets intagning till gymnasiet nu är klar kan det konstateras att de flesta har fått sitt förstahandsval tillgodosett. Svårast var det att komma in på estetprogrammet och hotell-och restaurangprogrammet. Sökte man sig till byggprogrammet var det aningen lättare.

Populariteten hos de olika programmen beror mycket på vad som visas i media, tror studie-och yrkesvägledaren Elisabeth Lindberg.

 Det skiftar från år till år. Ett år kan handelsprogrammet få många ansökningar medan det nästa år inte får några alls. När Mat-Tina varit mycket på tv så har hotell- och restaurang ökat i popularitet och när Martin Timell visats i rutan så söker många till byggprogrammet. 

I år är det många ungdomar som har sökt sig till andra skolor i kommunen. Detta tror Elisabeth Lindberg kan vara en anledning till att Rodengymnasiets byggprogram har minskat i antalet ansökningar.

 Det har startats upp ett antal olika utbildningar. Bland annat har Härverögymnasiet en relativt ny byggutbildning som ungdomarna börjar hitta till, och bor man närmare Häverö än Norrtälje så söker man sig nog dit. 

Många sökande har fått sitt förstahandsval tillgodosett men konkurrensen har varit hård bland flera program.

 Ja, många har kommit in på sitt förstahandsval. Man söker på betyg och de flesta som inte fått ett ja har inte varit godkänd i alla grundämnen.

Har man inte kommit in på sitt förstahandsval finns det ännu hopp.

 Vi kommer att göra enstaka ändringar och en reservintagning startar den 23 juli. Skulle man inte ha kommit in på det man vill då finns chansen fram till skolstart och även under de första veckorna om någon skulle hoppa av eller byta skola, säger Carin Frössling, studie-och yrkesvägledare på Rodengymnasiet. 

Lina Jonsson [email protected]

Annons