Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikskulle firade 90 år

Squaredance, veteranmopedrally, ponnyridning och en välfylld lanthandel.
Så firades Erikskulles hembygdsförening 90-årsjubiléeum under gårdagen. Nära 600 personer deltog i firandet, som bjöd på både regn och sol.

Annons

90-årsfirandet gick under temat dans och den kopplingen var tydlig. Det bjöds på squaredance, streetdance och, ja, hundagility.

Jo, agilityn är ju som en form av dans för hundar, förklarar Benita Gadd, som är involverad i hembygdsföreningens arbete och hjälper till under dagens firande.

Midsommarstången står kvar, lite äldre och betydligt mer gul än vid dess firande för tio dagar sedan. Runt den dansar medlemmar från squaredanceföreningen Eight Makers Roslagen. Jihoo, skriker alla i kör och vrålet följs av en massklapp i varandras händer. Vid mikrofonen står callern för dagen, Andreas Olsson. Hans uppgift är, förutom att sjunga med i texten, att dela ut dansdirektiven.

Det som är så kul med squaredancing är överraskningsmomentet. Allting hänger på samarbetet i gruppen, fungerar inte det så blir det aldrig bra. Sen tycker jag att det är väldigt kul att alla gör precis som jag säger, säger han och skrattar. 

Efter dryga timmen av ett blött firande blev de tålmodiga gästerna belönade med några välförtjänta solstrålar. De minsta lockades till ponnyridning, skattjakt och fiskedamm. Veteranmopedrallyt var populärt, runt 125 mopeder kom till Erikskulle, visade upp sig, tog en korv och en kaffe och drog vidare. Den något äldre publiken lockades även till lanthandeln, fiket och bordet med lokalproducerad honung. 

Besökarna var nöjda med arrangemanget. Ove Lindskog var en av dem.

Det är så fint här. Jag är här varje år. Jag har ju barnbarn så det kostar ju en hel del med lotter och allt var det är, säger han och skrattar.

Ja, det fanns någonting för de allra flesta på Erikskulle i går. Och om tio år är finns det väl all anledning att fira igen, vid 100-årsjubiléeumet. Men innan dess sammanfattar Benita Gadd 90-årsdagen.

Jag tycker det är roligt att en så traditionstyngd förening vågar satsa på lite moderna saker. Med tanke på att det har regnat en hel del så blev det en ovanligt bra dag. Den första dansuppvisningen fick göras inomhus, men folk var på bra humör. Det är en lyckad dag, säger hon. 

Andreas Andersson

[email protected] tidning.se

Annons