Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enskilda gymnasiet får ingen estetlinje

Starten av ett estetiskt program vid Norrtälje enskilda gymnasium, vid Hantverkargatan i Norrtälje, får inte klartecken av Skolinspektionen.
-Vi kommer att överklaga beslutet, säger Kent Andersson, som företräder skolan.
 

Annons

Tanken var att det nya estetiska programmet med inriktning musik och artistprofil skulle ta emot 15 elever till höstterminen 2009. Ett samarbete skulle också ske med Roslagens kulturskola.

Nu har Skolinspektionen gått igenom ansökan och flera brister tas upp i beslutet. Det gäller bland annat skolans ekonomi, lärarkompetens, lokaler och utrustning.

Skolinspektionen skriver bland annat att det inte är tillåtet att friskolan överlåter stora delar av undervisningen till Roslagens kulturskola. Dessutom finns oklarheter när det gäller vilken kompetens lärare och rektor ska ha och hur betygssättningen ska ske.

Skolinspektionen har också tittat på elevunderlaget. Antalet elever som ska börja gymnasiet de kommande åren minskar.

I Norrtälje har Rodengymnasiet redan ett estetiskt program.

Om en friskola drar igång ett liknande estetiskt program kan det innebära att Rodengymnasiet inte får tillräckligt många elever på motsvarande program, befarar Skolinspektionen. Det skulle i sin tur kunna innebära att verksamheten bedrivs på ett mindre effektivt sätt.

FAKTA

Norrtälje enskilda gymnasiumSkolan ligger vid Hantverkargatan i Norrtälje.

Det här läsåret har skolan 38 elever i två årskurser.

Vid skolan finns två program, samhällsvetenskapligt och naturvetenskapligt.

Roland Ahlström är skolans rektor.

Enskilda gymnasieskolor i samma regi finns också i Västerås och i Tyresö. En skola i Uppsala till hösten har också funnits med i planeringen.

Annons