Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engström Roslagens mest eftertraktade

Sett ur kulturperspektiv är Albert Engström den mest eftertraktade mannen i Norrtälje kommun sommartid.
Det gamla Engströmska hemmet som numera är museum besöks varje år av cirka 10 000 besökare, majoriteten av dem kommer sommartid.

Annons

Engströmsmuseet betyder väldigt mycket för turismen i kommunen, säger Kjell Philgren ordförande i Albert Engström Sällskapet.

Albert Engströmmuseet i Grisslehamn har rustats för drygt tre miljoner kronor de senaste åren. För två år sedan blev upprustningen av huvudbyggnaden klar och i år har brygghuset byggts ut med museireception, butik och kontor. Kommunalt vatten har dragits fram och kafé Kalaset har fått toaletter.

Albert Engström var både konstnär och författare och han har satt Roslagen på kartan på ett alldeles speciellt sätt, säger Kjell Philgren.

Antalet besökare till museet har ökat de senaste två åren liksom antal medlemmar i vår förening. Intresset för Albert Engström ökar hela tiden och vi kan spåra det till ungdomar, främst killar. Det märker vi då vi är ute på bokmässor, säger Kjell Philgren.

Tillsammans med Roslagsmuseet toppar Engströmsmuseet besökslistan för Norrtälje kommuns museer.

Enligt sällskapets ordförande Kjell Pihlgren finns det tre riktiga pärlor på Engströmsmuseet. Först och främst själva ateljén som ligger ut mot Ålands Hav, därefter också sovrummet och köket inne i museibyggnaden, som en gång utgjorde det Engströmska hemmet.

I köket och sovrummet finns en genuin inredning som är typisk för den tiden. Sovrummet har utsikt ut mot havet och det var här vännen August Strindberg fick övernatta när han kom på besök, säger Kjell Philgren.

I ateljén ut mot havet hänger bland annat Alberts Engströms porträttsamling av Roslagsgubbar. Här står också Albert Engströms målning av A.Söderman som dock aldrig blev färdigställd.

Det är inte bara museet som drar till sig besökare. Även de absoluta närområdet runt Albert Engströmgården med museum, kafé Kalaset och ateljén, har stor dragningskraft på både tillfälliga turister och på alla permanenta stugägare i kommunen.

Det är väldigt många människor som rör sig i det Engströmska området här i Grisslehamn sommartid. Många kommer hit med enpicknickkorg och vandrar runt i området, de går ner till havet och till ateljén, säger Charlotte Muntzing, som arbetar på museet.

Gunilla Flink-Lindström

0175 686 75

[email protected]

Detta händer vid A.Engströmsmuseet i sommar:

* Den 12 juli är det Engströmsdagen, då Albert Engströmpriset, som i år går till Babben Larsson, delas ut.

* Varje onsdag under juli månad blir det författaraftnar kring olika teman om Albert Engström följt av diskussion och samtal om Albert Engström.

Så har några av kommunens museer öppet i sommar:

* Albert Engströmmuseet: Öppet dagligen 1/6 till 31/8 1.6 (stängt midsommarafton).Guidade turer i ateljén 21-22/6 samt 28/6 till 1/8 dagligen kl 11:30 - 15:30.

* Roslagsmuseet: Öppet vardagar 11-16.

* Sjöfartsmuseet i Älmsta: Öppnar 1/6, stänger 31/8. Öppet alla dagar, utom midsommarafton, 10-16.

* Pythagoras Industrimuseum: Öppnar 24/6, stänger 10/8. 11-15 dagligen, visning 13, måndagar stängt.

Hitta fler museer på: www.roslagen.se

Annons