Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stol har sin egen historia

Viljan att arbeta med händerna fick Gräddöbon Mats Landin att bli tapetserare.
I dag har han fullt med kunder och rekommenderas av det väletablerade inredningsföretaget Svensk Tenn.

Annons

Ovanför porten till den gamla godtemplarlokalen sitter skylten. ”Tapetserare” står det skrivet med stora, svarta bokstäver. Där inne har Gräddöbon Mats Landin sin verkstad.

Redan efter gymnasiet visste han att han ville bli hantverkare. Valet föll på möbelsnickeri och efter flera års utbildning började han arbeta på ett möbel­företag på Kungsholmen. Det var där han kom i kontakt med tapetseraryrket.

 Jag insåg att om jag ville starta eget var det lättare att kombinera två yrken så jag gick som lärling och lärde mig hantverket.

I flera år hade han sedan en butik inne i Stockhholm där han sålde antikviteter och rustade upp möbler. Men så bestämde han och frun sig för att flytta ut till Rådmansö.

 Då hade jag redan arbetat upp en kundkrets. Annars hade det nog varit svårt att starta något här.

Det bästa med tapetserarjobbet är att det ständigt erbjuder nya utmaningar.

 Man kan få in vad som helst. Och med Svensk Tenns rekommendation får det inte bli fel, kunderna förväntar sig ett perfekt resultat, säger Mats Landin och berättar att det kan innebära en del sömnlösa nätter innan han har lyckats lösa de olika uppgifterna.

En stor kärlek till möbler är något som kommer med jobbet. Men så värst många av de soffor och stolar som Mats Landin själv har gjort iordning finns inte i hans hem. Med tre barn gäller det att satsa på sådant som är funktionellt. Men visst uppskattar han äldre skapelser.

 Ja, det går det inte att komma ifrån. Det som intresserar mig är historien bakom, vem som har gjort möblerna och hur man levde just då. Bakom äldre möbler finns ett helt annat hantverk än i dag och det syns, säger han.

Annika Jeppsson

Annons