Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fantasifull sagostämning

- Tjohoj, ropar Ture, när han hamnar i ett blått och böljande hav.
Sen förs han vidare mot nya äventyr i ”Ture blåser bort”, som hade premiär på Hedmans teater i lördags.
En varm, vänlig och lagom spännande pjäs för de minsta.

Annons

Ture bor i ett litet hus tillsammans med hunden Hej. Ett hus som Annika From Borg möblerar med soffa, matta, lampa och annat som hör till.

Sedan kan Ture titta ut genom ett fönster och ropa på hunden Hej.

Voff, voff, svarar Hej och sticker ut en svartvit nos genom ett annat fönster.

Men när de går ut på promenad hamnar de på taket, där vinden tar tag i dem. Den stora blåsten som kan föra dem nästan vart som helst.

Pjäsen ”Ture blåser bort”, som vänder sig till barn från 2 år och uppåt, bygger på en av Anna-Clara och Thomas Tidholms böcker om den godmodiga figuren Ture.

Vänligt tilltal

Mårten Hedmans uppsättning av pjäsen har ett varmt, koncentrerat och vänligt tilltal. På scenen finns Annika From Borg som både dockspelare och berättare. Med enkla medel skapar hon en fantasifull sagostämning på scenen, en känsla av magiskt äventyr.

Ture och Hej virvlar i väg långt ut i stora världen. Plötsligt är de i Afrika och träffar en flamingo som hälsar med kurranden och pickar Ture lite vänskapligt i hatten. Sedan bär det i väg igen, till en storstad med spretiga höghus och ett sidenglänsande hav.

Ombonad värld

Eva Grytts scenografi är tydlig, fantasifull och välgjord, med läckra, flyttbara miljöer och ett inbjudande dockskåp. Det är en ombonad värld som är lätt att trivas i, med en soffa att vila på och en bild av mamma på väggen.

Hedmans teater har ett tempo och ett tonfall som är behagligt, med sin balansgång mellan små äventyr och mjuk trygghet. Annika From Borg ger den unga publiken tid att se vad som händer, ta in figurerna och följa med i det som händer. Ture och hunden Hej är dessutom ett par trivsamma figurer, som tycker att det mesta är rätt bra.

De ger sig ut i världen med öppen blick och är nyfikna på allt de upplever. Men de är precis lika nöjda när de får komma hem igen, till sitt lilla hus.

”Ture blåser bort” är välgjord, välspelad teater för de allra minsta. Enkel och spännande på samma gång.

Annons