Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleven tvingades sluta - Kvisthamraskolan får kritik

En pojke på Kvisthamraskolan har utsatts för mobbning av andra elever, som bland annat slängt hans kläder i en soptunna. Skolverket kritiserar nu skolan för passivitet.

Annons

Skolverket kritiserar skolan, men pojkens mamma är ändå besviken.

Kritiken förändrar ingenting för vår familj.

Förra året gjorde mamman en anmälan till Skolverket. Den gällde trakasserier mot sonen under flera år och en incident då andra elever slängt hans kläder i en soptunna efter en gymnastiklektion. 

Mamman hävdar att hon fick reda på händelsen först då sonens pappa av en slump sprang på en person som arbetar på skolan. Enligt skolan kontaktades där­emot mamman några dagar efter det att händelsen inträffade.

 Vad håller de på med? Jag förstår inte varför de ljuger. De har inte pratat med mig. Nu känns det som att de tycker att vår familj är ett problem bara för att vi har tagit upp det här, säger mamman. 

Skolverket kritiserar Kvisthamraskolan för att de inte kontaktat pojkens vårdnadshavare direkt efter det att händelsen med kläderna i soptunna inträffade. Däremot har de inte kunnat hitta några bevis för att pojken tidigare har mobbats.

Mamman berättar att hon genom skolan försökte få till ett möte med föräldrarna till de elever som var inblandade i klädincidenten, efter det att hon fått kännedom om händelsen.

 Men då var jag bara krånglig. Jag fick höra att om jag ville ha ett sådant möte fick jag ordna det själv. De la över allt ansvar på mig. 

Hon anmälde då händelsen till polisen, som skickade ärendet vidare till socialen.

 Efter några månader hörde de av sig och sa att de inte tänkte gå vidare med ärendet eftersom det gått så långt tid.

För mamman blev sista utvägen tillslut att skriva till Skolverket.

 Man vill inte skicka iväg sitt barn till en otrygg skola. Jag kan inte förstå att något sådant får hända och att min anmälan bara lett till kritik, säger hon.

Sonen har nu valt att byta skola och familjen försöker gå vidare och lämna alla tråkigheter bakom sig.

 Jag är verkligen ledsen att det har blivit så här. Egentligen är det inte vi som ska byta skola, säger hon. 

Annika Jeppsson [email protected]

Skolan håller med om kritiken Vi kontaktade pojkens mamma.

Det säger Berit Henriksson, rektor på Kvisthamraskolan.

Hon berättar att incidenten med kläderna inträffade en fredag.

 Olyckliga omständigheter med att det var sent på eftermiddagen gjorde att all personal inte fanns på plats. Det är anledningen till att mamman inte kontaktades förrän efter helgen. Däremot pratade vi med de inblandade och försökte reda ut vad som hade hänt. Det är så vi jobbar.

Pojkens mamma säger att ingen kontaktade henne?

 Det är nog hennes sätt att se på situationen. Vi vet att vi tog kontakt. 

Det är ni säkra på?

 Ja, det är vi.

Håller ni med om Skolverkets kritik?

 Ja, det gör vi. Skolan borde ha tagit kontakt med familjen omedelbart, men tyvärr blev det inte så. Annars lämnar vi ingeting åt slumpen i sådana här fall och har en så kallad likabehandlingsplan som vi använder oss när vi jobbar.

Pojken har nu bytt skola. Är det meningen att man ska behöva göra det om man känner sig otrygg?

 Naturligtvis inte. Vi ville självklart inte att han skulle flytta till en annan skola och hade flera möten för att försöka få honom att stanna kvar. 

Annika Jeppsson[email protected]

Viktigt kontakta vårdnadshavare direkt Skolan skulle ha kontaktat vårdnadshavarna direkt.

Det säger Maria Lundvall, som arbetar som undervisningsråd på Skolverket.

Till myndigheten har Kvisthamraskolan uppgett att de bland annat har hållit samtal med både den drabbade pojken och mobbarna. Alla de inblandades föräldrar har också kontaktats, precis som skolans mobbningsteam.

Utifrån de här uppgifterna har Skolverket valt att kritisera skolan för att pojkens föräldrar inte kontaktats direkt efter händelsen. Bortsett från det har skolan enligt myndigheten handlat i enlighet med skollagen och barn- och elevskyddslagen.

Personalen har ocskå uppgett att de inte upplevde att pojken tidigare hade varit utsatt för kränkningar. Det fick de reda på först när de pratade med en av de elever som varit med och slängt pojkens kläder i soptunnan. Han erkände då att han tidigare slagit pojken.

 Mot bakgrund av det här betonar vi vikten av att skolan utreder alla uppgifter om påstådda kränkningar mot pojken, säger Maria Lundvall.

Norrtälje kommun ska senast den 17 augusti lämna en redovisning över vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av kritiken. 

Annika Jeppsson[email protected]

Annons