Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin kommer först

Annons

2009 har börjat. Det blir ett riktigt ”skitår”, har arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin slagit fast. Nedgången i den internationella konjunkturen fortsätter, och den svenska ekonomin följer efter.

Lågkonjunkturen slår även mot Norrtälje kommun. De senaste årens stora överskott kommer att förbytas i underskott. Ekonomin kommer därför att dominera Norrtälje kommuns politiska debatt under 2009. Detta visas inte minst av den debattartikel som Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson skriver i dagens Norrtelje Tidning.

I artikeln avslöjar Kjell Jansson att kommunens majoritet inom kort kommer att lägga fram ett ”stimulanspaket” för att på så sätt försöka hålla uppe sysselsättningen i kommunen. Det är bra. Det ekonomiska läget just nu är sådant att sådana krispaket måste tas fram, både i kommunerna och på riksplanet.

Kjell Jansson berättar dock inte hur stort ”stimulanspaketet” blir. Det får dock inte bli alltför dyrt, utan måste utformas med förnuft, på samma sätt som alliansregeringen gjort med sina krispaket. Det gäller därför för ommunens majoritet att lyssna lika lite på oppositionen här som regeringen har lyssnat på oppositionen på riksplanet. Oppositionen slipper ju ta ansvaret när kommunens ekonomi förstörs, och kan därför lägga fram hur dyra krispaket som helst.

Till de ekonomiska problem som skapats av krisen tillkommer att flera av kommunens nämnder gick med stora underskott redan 2008. Sämst gick Tiohundranämnden, där underskottet var över 50 miljoner kronor. Även om kommunen till stor del har kunnat påverka orsakerna till underskotet, som ökade läkemedelskostnader och höjda avgifter för specialvård, så hjälper inte detta. Även dessa kostnader måste betalas.

Den stora tvistefrågan under slutet av 2008 gällde skolorna, framför allt nedläggningen av Flygskolan. Kommunledningens tanke var att de besparingar denna nedläggning gav skulle satsas på att öka kvaliteten i de andra skolorna. Frågan är nu om man kommer att ha råd med detta. Däremot kommer kommunmajoriteten knappast att åter börja diskutera nedläggning av skolor. En sådan diskussion skulle göra att man helt förlorade trovärdigheten på skolområdet, den lilla man fortfarande har kvar.

Även om ekonomin kommer att dominera 2009, så kommer även andra frågor att skapa stor debatt. Framtiden för badhuset i Rimbo är en sådan. Kan verkligen kommunpolitikerna tillåta att anläggningen läggs ner?

En annan är framtiden för Stadt. Byggnadsställningarna runt det gamla stadshotellet och groparna i hotellets park är en skamfläck för Norrtälje stad. Och även om det inte är politikernas fel att skamfläcken uppstått, så måste de se till att den försvinner innan sommaren.

Annons