Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter protester: Rektor tar tillbaka skolavslutning

Kyrkoavslutningen i Vätöskolan skulle ställas in för att inte diskriminera elever med annan trosuppfattning. Men efter arga protester från flera föräldrar har rektorn nu ändrat sig. Något alternativ för de barn som inte kan fira i kyrkan ges emellertid inte.

Annons

Det var efter en rad protester som rektor Ingela Skalin-Lundman på torsdagskvällen kallade de berörda föräldrarna till ett möte. Under mötets gång berättade hon att hon ändrat sitt tidigare beslut.

Föräldern Pierre Jacobsson är nöjd.

Jag tänkte inte vika en tum men det behövdes inte heller, rektorn gav sig. Antagligen för att så många ringt och vädjat att det skulle bli i kyrkan.

Rektor Ingela Skalin-Lundman tog för en tid sedan beslutet att Vätö skola inte skulle fortsätta sin tradition att fira skolavslutningen i kyrka. Beslutet var grundat på att alla barn, oavsett trosuppfattning, skulle kunna medverka och känna sig välkomna på skolavslutningen. Hon stödde sitt beslut på likabehandlingsplanen och menade att det skulle vara en indirekt diskriminering att ha firandet i kyrkan. Nu har hon rivit upp sitt beslut; orsaken är de upprörda känslor som hennes beslut väckt.

Jag har fått ställa mina åsikter mot känslor. Det är trist men jag konstaterade att det inte blivit ett bra läge. En del föräldrar hade bokat kyrkan själva och jag tror inte att det blir bra med två avslutningar. Nu skickar jag ut ett brev till alla föräldrar där jag skriver att jag beklagar att mitt beslut väckt så starka känslor. Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att det skulle bli så här, säger hon.

Ingela Skalin-Lundman har inte heller haft stöd av sin chef Ulf Gustavsson, förvaltningschef för Barn och Skola, i sitt beslut om att avstå kyrkoavslutningen.

Men han stöder hennes nya linje.

Jag menar att kyrkorummet inte är avgörande, utan vad som händer i kyrkorummet. Traditioner är mycket viktigt, säger Ulf Gustavsson, förvaltningschef för Barn och Skola

På frågan om vad som nu ska ske med de barn som av olika skäl inte kan gå i kyrkan har Ingela Skalin-Lundman inget svar.

Jag har inte pratat med dem, säger hon.

Liselotte Roll

Annons