Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel hyra tvingar hyresgäster att flytta

Norrtäljebon Göran Stålkrantz riskerar att få gå från hus och hem.
Anledning: Hyresvärden Centrumfastigheter vill chockhöja hans hyra från 3 231 till 6 892 kronor.

Annons

Förra året fick Göran Stålkrantz reda på att Centrumfastigheter Norrtälje AB ville stambyta och renovera fastigheten Gripen 5 på Stora Brogatan i Norrtälje, där han bott det senaste decenniet.

Renoveringen av lägenheten avslutades i april i år och i slutet av juni damp ett brev från fastighets­ägaren ner i Norrtäljebons brevlåda. I det meddelade Centrumfastigheter att de yrkar på en hyreshöjning på över 100 procent för Göran Stålkrantz tvåa på 70 kvadratmeter från 3 231 till 6 892 kronor.

Nu ligger Fastighets­ägar­föreningen, som representerar Centrumfastigheter, i förhandlingar med hyresgästföreningen om den nya hyran.

Jag och min sambo kommer aldrig att ha råd att betala så mycket. Jag är pensionär och får ut drygt 4 200 kronor i månaden, säger Göran Stålkrantz.

Han är besviken och ledsen på Centrumfastigheter och väldigt orolig inför framtiden. Trots att renoveringen avslutades för länge sedan vågar han och sambon inte packa upp de lådor de fick packa ner sina saker i när hantverkarna skulle in och göra sitt arbete.

Informationen har varit vag. Från början var det bara tal om stambyte. Men plötsligt skulle det renoveras. Nu känns det jobbigt att gå runt i ovisshet. Men det är ingen idé att göra något förrän vi vet hur det blir. Om den här hyreshöjningen går igenom kan vi inte bo kvar, säger Göran Stålkrantz.

Han har svårt att förstå sig på Centrumfastigheter.

För drygt ett år sedan fick vi en ny spis av den gamla hyresvärden. Den har Centrumfastigheter slängt ut. Nu har vi fått ny köksinredning och nya vitvaror igen. Men vad vi vill är att kunna bo kvar, inte ha en spis med glashäll.

Göran Stålkrantz har nu fått ett inbetalningskort där han har möjlighet att betala en á conto-hyra för att inte behöva betala hela hyreshöjningen retroaktivt när förhandlingarna är klara. Hur han ska få ihop pengar till det vet han inte och fortsätter därför att betala den gamla hyran.

Han hoppas att förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastig­hetsägarföreningen ska leda till en betydligt lägre hyreshöjning än vad Centrumfastigheter vill ha.

Jag vill inte flytta, säger han.

"Hyresnivån har extremt låg"

Annika Jeppsson Det är tråkigt att behöva höja hyran. Men renoveringen var oundviklig, säger Magnus Fagerström, vd för Centrumfastigheter.

Enligt honom har fastigheten förvandlats till ett helt nytt hus.

 Det har inte gjorts några större renoveringar där sedan 1947. Nu var det dags att ta ett helhetsgrepp, och det kostar. Det är en enorm investering för oss.

Magnus Fagerström säger att man från företagets sida på ett möte i juni förra året informerade hyresgästerna om förändringarna och att det kunde bli hyreshöjningar av den storlek som nu föreslås.

Vi har tagit ett stort ansvar och har försökt hjälpa till med nya lägenheter där behov har funnits. Det har lett till en rotation på bostadsmarknaden.

Många äldre har kunnat flytta till hus med hiss och de som haft större lägenheter än de behövt har kunnat få något mindre.

Men är det verkligen rimligt att höja hyran med över 100 procent?

Tittar du på fastigheter med samma standard i närheten är det inte en hög hyra. Det handlar mer om att hyresnivån i Gripen tidigare har varit extremt låg.

Varför kan ni inte komma överens med Hyresgästföreningen?

Jag kan inte kommentera förhandlingarna, men vet att parterna kommer att träffas den 11 juli. Jag hoppas verkligen att de kommer överens.

Varför bytte ni ut vitvaror som inte var mycket mer än ett år gamla?

Vi ville ha samma standard i hela huset. Men det är inte så att vi slänger bort något. Vi har andra fastigheter där de har kommit till nytta.

Om någon hyresgäst skulle vilja ha hjälp att få en annan lägenhet kan ni fortfarande ordna det?

Vi har inga tomma lägenheter just nu, men prioriterar alltid att hjälpa dem som har lägenheter i vårt bestånd.

Hyresgästföreningen: Ovanligt med en så drastisk hyreshöjning

Annika Jeppsson

Hyreshöjningar på 100 procent tillhör inte vanligheterna.

Det säger Helena Löfvenberg, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Hon berättar att förhandlingar pågår med Fastighetsägarföreningen. Men att man ännu inte har kommit överens.

Det här är en äldre fastighet, som bedömts ha stora renoveringsbehov. Det som kan höja hyran är om standarden höjs. När ny hyra ska sättas görs en bruksvärdesvärdering. Man jämför med en likvärdig lägenhet inom det allmännyttiga bostadsföretaget på orten. I detta fall Roslagsbostäder.

Helena Löfvenberg berättar att flera hyresgäster har hört av sig om förslaget på chockhyran.

Jag förstår att många är oroliga. Hyresgästföreningen skulle så klart vilja att det inte blev någon höjning alls. Om vi inte kan komma överens med Fastighetsägarföreningen kan ärendet komma att prövas i hyresnämnden, säger hon.

Vad är en skälig hyra för en tvåa på 70 kvadratmeter i fastigheten Gripen?

Det kan jag inte svara på när vi är mitt uppe i förhandlingarna.

När kan hyresgästerna räkna med att få besked om de nya hyrorna?

Det är svårt att svara på. Det beror helt på vad som händer i förhandlingarna. Men går ärendet vidare till hyresnämnden kan det ta långt tid, säger hon.

Annika Jeppsson

Mer läsning

Annons