Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är största faran i sommartrafiken

Långa resor i en varm bil. Tidschemat är pressat, barnen gnäller, mobilen ringer. Gps:en ställs in, radiokanaler byts, magar mättas. Det största hotet mot din säkerhet i sommartrafiken är ditt eget beteende som förare.

Annons

Långresor under semestern får många förare att bli stressade, vilket gör att de försöker bli så effektiva som möjligt under restiden och göra andra saker samtidigt som de kör bil. Andra blir uttråkade av att köra långt och börjar därför distrahera sig med något annat. Fula ovanor som att skicka sms, ställa in destinationen på gps:en, mata barn eller sminka sig samt äta och dricka samtidigt som vi kör orsakar drygt 20 procent av alla trafikolyckor.

Att köra för fort är en annan synd som kan sluta illa. Överskridna hastighetsgränser är det största säkerhetsproblemet på våra vägar. Varje år dör cirka 150 personer och många skadas på grund av fortkörning, uppger Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Alkohol och droger är en annan stor säkerhetsrisk, varje år dör mellan 50 och 100 personer till följd av rattfylleri. Inget bilbälte är en annan orsak som också kostar många människor livet.

Att sätta sig bakom ratten fast tröttheten tränger sig på är också farligt betydligt farligare än vad många tycks tro. Trötthet orsakar fler olyckor än vad som varit känt tidigare. Förut trodde man att trötta förare endast låg bakom några procent av alla trafikolyckor, men enligt VTI orsakas minst var femte trafikolycka av en trött förare. Merparten av dem är singelolyckor. Antalet trafikolyckor som orsakas av trötthet kan dock vara större än 20 procent, i många fall är orsaken till olyckan svår att bevisa. Så tänk på det och kör inte bil om du är trött, utan stanna och ta en paus.

Elistabeth Pettersson

Nyhetsbyrån NA Media

[email protected]

Farligt förarbeteende: Äta och/eller dricka

Leta efter föremål som till exempel tappats på golvet

Prata i mobiltelefon eller skicka sms

Ställa in gps:en

Läsa karta, kolla gps:en

Sminka sig, raka sig och byta kläder

Mata barn

Leka

Byta kanal på radion och greja med cd-spelaren

Engagera sig i ett livligt samtal med medpassagerare

Räkna mötande bilar, kor på åkrar eller något annat som tar fokus från körandet

Annons