Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktör utan upphandling

Kommunen har tagit in en konsult för flera hundra tusen kronor om året utan att annonsera ut uppdraget. Så gjorde politikerna när Sören Karlsson fick jobbet att som konsult vara kommundirektör. Frågan är om upphandlingen har gått till på rätt sätt.

Annons

Oppositionsrådet Elisabeth Björk (s) är i alla fall kritisk.

Det är viktigt, både juridiskt och moraliskt, att kommunen gör rätt i alla delar, säger hon.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) säger att myndigheter kan följa ett enklare förfarande om upphandlingen rör sig om mindre belopp. Det undantaget gäller inte i det här fallet.

Politikerna i den borgerliga majoriteten har till sist i stället valt att använda sig av något som kallas ”förhandlat förfarande utan föregående annonsering”.

Vi har gjort så här på inrådan från våra jurister och jag litar på dem, säger kommunalrådet Kjell Jansson (m).

Jag tycker att vi har gjort en bra upphandling. Det finns andra som kan göra jobbet, men vi vill ha just Sören Karlsson. Det är personen vi är ute efter.

Sören Karlsson har varit tillförordnad kommundirektör det senaste halvåret. Nu väntar en förlängning av uppdraget till den sista mars 2011.

Sören Karlsson vill inte bli anställd, han vill jobba som konsult. Ersättningen är på 64 000 kronor i månaden eller drygt 1,7 miljoner kronor totalt.

Andra personer, som hade kunnat åta sig arbetet som kommundirektör, är de enda som har rätt att överklaga upphandlingen.

Annons