Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kommer fler vargar

Annons

Rialavargen är skjuten. Helgens spårsnö gjorde att vargen inte kunde gömma sig längre, och den sköts i söndags morse.

Vargens död har rört upp stora känslor här i Roslagen. Det märks inte minst på den intensiva debatten om vargen på Norrtelje Tidnings hemsida. Många är glada över att vargen är skjuten. Minst lika många är ledsna över att vargen inte fick leva.

Vargfrågan är inte enkel. Det är lätt att sitta i Stockholm eller i Norrtälje stad och slå fast att alla vargar måste få leva. Lika lätt är det inte för dem som lever på landsbygden och är rädda för sina barns säkerhet och sina husdjurs liv.

Vargar är fridlysta i Sverige. De får bara dödas under vissa speciella omständigheter. Till exempel får en djurägare bara skjuta en varg om den är på väg att angripa hans djur. Dessutom kan Naturvårdsverket besluta om skyddsjakt om vissa krav är uppfyllda, till exempel för att förhindra allvarliga skador på boskap.

Och det var därför Naturvårdsverket i början av november beslutade om skyddsjakt på Rialavargen. Vargen hade dödat eller allvarligt skadat 27 får, och verkets handläggare bedömde att risken för nya attacker var mycket stor. Dessutom finns det många får i området runt Riala, och handläggaren bedömde att fårägarna inte kunde bygga rovdjurstängsel tillräckligt snabbt.

Allt pekar på att detta var en riktig bedömning av Naturvårdsverkets handläggare. Om vargen hade fått leva hade den dödat många får.

Detta är dock inte sista gången en varg kommer till Roslagen. Med stor säkerhet kommer fler vargar att söka sig hit.

Därför måste rospiggarna lära sig leva med vargen. Därför måste fårägarna här skaffa sig stängsel som håller vargen borta. Nästa gång en varg bosätter sig i Roslagen, och dit lär det knappast dröja speciellt länge, talar det mesta för att Naturvårdsverket anser att fårägarna har haft tillräckligt med tid för att skaffa stängsel.

Nästa varg kommer därför att få leva. Och det är bra. Det finns inga skäl till varför varg inte skulle vara ett lika naturligt inslag i Roslagen som det är i Dalarna eller Värmland.

Till sist. Rialavargen var inte det enda offret för snöovädret. Ett annat var busspendlarna. Alla bussar mellan Stockholm och Norrtälje ställdes in. Orsaken var att bussarna inte kom upp för backen på Stockholmsvägen.

Det är skandal att tusentals Norrtäljebor inte kan komma till jobbet bara för att deras bussar inte tar sig uppför en måttligt brant backe. Kollektivtrafiken måste vara anpassad till det väder som råder i ett visst område, och snöoväder är faktiskt ganska vanliga här i Roslagen. SL måste därför snarast se till att Norrtäljebussarna går även i snöväder, om så det kräver att man skaffar snökedjor.

Annons