Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns en risk för att strejken blir långvarig"

Utanför bussgaraget har strejkvakter samlats. Vid sidan av vägen står en husvagn uppställd ifall att det skulle regna eller att strejken blir långvarig.

Annons

Busstrejken är ett faktum och frågan nu är bara hur länge den kommar vara.

Om strejken varar längre än några dagar finns det en risk att den blir långvarig, säger Åke Rönnholm, bussförare och fötroendeman för kommunal Norrtälje.

Han jämför med strejken 1999, då bussförare strejkade för att få rätt till kisspauser.

Då varade strejken i 13 dagar och den här strejken handlar om betydligt viktigare frågor för våra medlemmar.

På hyrbilsuthyrningen vid Statoil Norrtälje lyser hyrbilarna med sin frånvaro. En vanlig dag står bilarna uppradade på parkeringen utanför macken. Som mest står där 42 bilar. I dag är den i stort sett tom.

Allt är uthyrt. Eller vi har några stora kvar men allt smått är borta, säger Jacob Lund Alfvengren.

Men budskapet hade inte nått fram till alla på tisdagsmorgonen. Många resenärer stod handfallna på Pressbyrån i Norrtälje, en del förbannade, andra besvikna.

De är ju synd att ingen är här och informerar om läget, det hade verkligen behövts, säger Pressbyråns innehavare Birgitta Melin.

En vanlig dag har Pressbyrån cirka 1200 kunder. På förmiddagen sa sig Birgitta Melin vara nöjd om det skulle bli totalt 200. Hon utesluter heller inte att det minskade antalet kunder kan komma att leda till att man minskar på öppettiderna.

Det kommer förstås att påverka våra sommarvikarier, de kommer ju att få gå ner i tid - så är det ju bara, säger Birgitta Melin.

Hon tycker att det är synd att busstrejken sker just nu under semestern då företagarna i Norrtälje ska tjäna in sitt levebröd för resten av året. Hon tror att många näringsidkare kommer att drabbas hårt om busstrejken fortsätter.

Vad tycker du personligen om strejken?

Jag förstår ju busschaufförernas situation. De måste få bättre arbetsförhållanden och bättre scheman. Men som sagt, det slår hårt mot Norrtälje stad, säger Birgitta Melin.

Patrik Ekström

[email protected]

Katarina Hansson

[email protected]

Hyrbilarna på Statiol var nästan slut och Pressbyrån hade betydligt färre kunder än en vanlig dag. Foto: Fredrik Lindh och Katarina Hansson

Busstationen i Norrtälje låg öde på tisdagen. Foto: Johan Wahlgren

Annons