Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir bättre med Obama

De har fått vänta länge, alla afroamerikaner. Men i dag är det dags. I dag kommer USA att få sin första färgade president.
Men det är inte bara USAs alla färgade som jublar i dag, när Barack Obama svär presidenteden och blir USAs 44:e president. Förtroendet för Obama tycks vara mycket stort bland amerikanerna. Han ses nästan som en messiasfigur i ett land som är hårt drabbat av den ekonomiska krisen.

Annons

Den främsta orsaken till detta är givetvis Barack Obamas egna kvaliteter. Han har lyckats engagera många fler amerikaner politiskt än tidigare, och på ett mycket skickligt sätt lyckats skapa en framtidstro i USA. Genom sina val av ministrar har han också lyckats få stöd även bland dem som inte stödde hans presidentkandidatur.

En viktig orsak är också att hans företrädare var så usel. George W Bush blev en mer misslyckad president än vad de största pessimisterna fruktade. Han har sett till att USA fått ett enormt budgetunderskott, som gör att landet har svårt att ta sig ut ur den ekonomiska recessionen (vilken Bush för övrigt bidrog till att skapa). Han har försämrat miljön, ökat de ekonomiska klyftorna i samhället och sett till att den kristna högern fått ökat inflytande. Hans kamp mot terrorismen har inneburit både användande av tortyr och brott mot den personliga integriteten.

Ännu värre har George Bush varit för världen utanför USA. Han har startat två krig, i Afghanistan och Irak, utan att ha en aning om hur krigen skulle avslutas. I Iraks fall startades dessutom kriget på grund av falsk information. Han har sett till att minska

FN:s inflytande, och motarbetat alla internationella överenskommelser på klimatområdet.

Det är därför inte så konstigt att George Bush har rekordlåga förtroendesiffror och anses som en av de sämsta presidenterna i USA hittills. Det är därför inte konstigt att förhoppningarna på Barack Obama världen över är nästan ännu större än de är i USA.

Alla dessa förhoppningar får han givetvis mycket svårt att uppfylla. Men han borde ändå kunna göra en hel del, som att USA snabbt lämnar Irak, att förutsättningar skapas för en fredsprocess i Israel-Palestina-konflikten, att FN stärks, att Guantanamofängelset stängs och att USA driver på för ett nytt klimatavtal i Köpenhamn i höst. Han borde också kunna minska de ekonomiska klyftorna i USA, skärpa reglerna på finansmarknaden och genomdriva storsatsningar på förnybara energikällor. Förhoppningvis kan han också få fart på den amerikanska ekonomin, vilken ju fungerar som världsekonomins motor.

Å andra sidan spelar det nästan ingen roll vad han gör det kommer ändå att bli bättre än om George W Bush suttit kvar.

Annons