Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte arbetarnas fel

Alliansregeringen har genomfört två principiellt viktiga förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Dels har man höjt avgiften kraftigt, eftersom man ansåg att avgiften täckte alldeles för liten del av kostnaderna för försäkringen. Dessutom har man infört att a-kasseavgiftens storlek påverkas av hur många som är arbetslösa inom en viss a-kassa.

Annons

Den första förändringen var riktig, även om höjningen blev något för stor. Innan höjningen täckte avgifterna bara knappt tio procent av kostnaderna för a-kassan. Resten stod staten, det vill säga skattebetalarna, för.

Tio procent var en orimligt liten andel. Det är rimligt att staten står för en del av kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen. Men om staten skall stå för så mycket som 90 procent, så är det mest rimliga att staten tar över alltihop, och att a-kassan blir statlig och obligatorisk.

Den andra förändringen var dock klart tveksam. Den byggde på forskning som visade att när det fanns ett samband mellan a-kasseavgiftens storlek och arbetslösheten, så fungerade lönebildningen bättre, det vill säga löntagarna drev inte fram så stora lönehöjningar att dessa skapade arbetslöshet.

Frågan är dock om de här forskningsresultaten verkligen överensstämmer med verkligheten. Det behöver ju inte alls vara alltför höga löneökningar som är orsaken till att arbetslösheten stiger inom en yrkesgrupp, utan helt andra saker, till exempel konjunktursvängningar eller strukturella förändringar. Det är till exempel svårt att se att de många varslen inom fordonsindustrin den senaste tiden beror på att metallarbetarna fått för höga lönelyft de senaste åren. Istället beror varslen på att lågkonjunkturen gjort att efterfrågan på bilar minskat kraftigt.

Kopplingen mellan arbetslöshet och a-kasseavgift riskerar nu att tvinga IF Metall att höja a-kasseavgiften kraftigt. Om alla IF Metallare som är varslade också blir arbetslösa, måste avgiften höjas med 175 kronor. IF Metall menar därför att den här kopplingen skall avskaffas.

På arbetsmarknadsdepartementet har man dock inga tankar på att avskaffa den här kopplingen. Där tycker man fortfarande att det är rätt att högre arbetslöshet inom ett yrkesområde skall innebära att a-kasseavgiften stiger.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har redan erkänt att höjningen av a-kasseavgiften blev för stor, och har därför sänkt avgiften något. Det är nu också dags att erkänna att det var fel av regeringen att införa kopplingen mellan arbetslöshetens storlek och a-kasseavgiften.

Utvecklingen inom fordonsindustrin visar hur feltänkt den här kopplingen är. Det är inte bilarbetarnas fel att bilarna inte går att sälja. Därför är det fel att bestraffa dem med högre a-kasseavgifter.

Annons