Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati och demokratisk centralism

Annons

Jag anser att demokratin i Norrtälje är i stor kris på grund av att den borgerliga majoriteten använder mer och mer ett begrepp som är uppfunnet i det gamla kommunistiska systemet. Eftersom vi snart måste hitta bra lösningar för kommunens skolor. Det är sista minuten att bryta den stil som man måste följa om man använder det kommunistiska begreppet ”demokratisk centralism”. Men först lite historik:

Jag kommer från ett land som inte finns längre. Mitt hemland, före detta Jugoslavien men jag älskar fortfarande mitt före detta hemland och och påstår att det var ett fint ställe att leva i. Som alla vet, var det i Jugoslavien ett enpartistyre och det var det Kommunistiska partiet som styrde landet. Jag var medlem i det Kommunistiska partiet, men alla medlemmar var inte bara följeslagare. Det fanns faktiskt många som ville tänka med egna hjärnor och som var fritänkande. Men, plötsligt, började man använda ett nytt begrepp i de politiska kretsarna.

Begreppet kom från den centrala kommittén, från Belgrad. De hade hittat sätt att stoppa de fritänkande medlemmarna: de införde ”demokratisk centralism” som betydde att medlemmar måste stödja alla beslut som kommer från den centrala kommittén. Om någon medlem skulle motsätta sig till beslutet, det betyde att han, eller hon var partiets fiende och på något sätt blev stämplad. Man har inte öppet pratat om denna konstiga regel, men man har använt den regelbundet.

Jag har aldrig förstått varför de använde begreppet ”demokratisk” med centralism, men det ska vi diskutera en annan gång.

Det här var en bra lösning för dem som var bra följeslagare och dem som inte ville tänka med eget huvud: man behövde inte hitta lösningar själv, det räckte med att följa beslut som kom uppifrån.

Men detta hände i före detta Jugoslavien. Det hände i ett land som inte hade något demokratiskt styre. Alla vi vet vad som har hänt med de starkas land och med dess politiska system: politisk, ekonomisk och mänsklig undergång.

Vill vi ha demokratisk centralism i Sverige?

Alla vill förmodligen svara: nej, men, tyvärr, man använder ”demokratisk centralism” ganska mycket i det svenska politiska systemet. Det finns någon ”stark” man i nästan varje kommun och ”demokratisk centralism” passar mycket väl till sådana människor. De beslutar själva och förväntar att alla från deras grupp stödjer beslutet, även om de inte håller med den ”starka” mannens beslut. Det handlar inte bara om medlemmar från den ”starka” mannens eget parti, det handlar om medlemmar från andra partier som tillhör alliansen. Det spelar ingen roll vad människor tänker med egna huvud. För den ”starka” mannen är det viktigt att alla stödjer hans beslut. Följeslagare är det bästa för den människan, de som tänker med egen hjärna är politiska fiender.

Var är demokratin om man inte fritt kan bestämma och rösta efter sitt eget samvete? Jag vill så gärna dela mina beslut med alla dom som tänker fritt och som inte bara följer ledarens ”starka”” vilja, oavsett partitillhörigheten.

Ahmet Kozaragic, s

Norrtälje socialdemokratiska förening

Annons