Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av stadt ska rivas

Delar av byggnaden som rymde Norrtäljes gamla stadshotell ska rivas.
Politikerna i bygg- och miljöutskottet har just lämnat rivningslov.
Det gäller den del som i dag är omgiven av byggnadsställningar och täckt av presenningar.

Annons

Bostadsrättsföreningen Riddaren arbetar tillsammans med Danske bank för att försöka lösa de ekonomiska problemen genom en rekonstruktion. Rivningen är ett led i det arbetet.

Själva Stadt med entrén från Lilla Torget och kontor- och butiksbyggnaden utmed Lilla Brogatan blir kvar.

Den del som rivs är ursprungligen ett tillbygge. Det tillkom på 1940-talet för att användas som ordenslokal av Odd Fellow.

Nu är bara ytterväggarna kvar, säger Lars Nydahl, tillförordnad ordförande i bostadsrättsföreningen Riddaren.

Som situationen är just nu har bostadsrättsföreningen och banken inget intresse av att slutföra den delen av projektet. Yttertak och bjälklag är borta. Kostnaderna för att ställa i ordning ett tiotal lägenheter blir helt enkelt för höga.

Det innebär att bostadsrättsföreningen Riddaren i framtiden skulle bestå av de delar av Stadshotellet som nu är i stort sett färdigbyggda.

Samtidigt vill bostadsrättsföreningen och banken försäkra sig om att den byggrätt som detaljplanen medger kommer att gälla även i framtiden.

Tanken är att delar av fastigheten ska gå att stycka av för en senare försäljning. I de planerna ingår också mark och byggrätt för åtta nya radhus.

Det finns många alternativa lösningar, säger Lars Nydahl.

Marken, rätten att bygga mera och komponenterna till de åtta radhusen kan säljas på olika sätt. Allt tillsammans eller uppdelat.

Det har funnits intresserade, men det ska byggas också och Norrtälje är överexploaterat just nu.

Byggnadsnämndens ordförande Mats Hultin (M) menar att det inte finns något värde i att spara de före detta ordenslokalerna. Det är politikerna i bygg- och miljöutskottet eniga om.

Byggnaden är ju i stort sett redan riven. Det viktiga är att bevara Stadshotellets unika delar. Personligen vill jag också ha tillbaka så mycket som möjligt av parkmarken. Det är olämpligt att bygga radhus just där. Men det här är en komplex situation som vi ärvt från den förra nämnden. Nu gäller det att göra det bästa möjliga.

FAKTA - Bostadsrättsför­eningen Riddaren

Bostadsrättsföreningen Riddaren i Norrtäljes gamla stadshotell ligger nära konkurs sedan byggherren som hade ansvar för lägenhetsbygget hamnat i ekonomiska svårigheter och sedan gått i konkurs.

Föreningens medlemmar riskerar att förlora miljonbelopp om föreningen går i konkurs.

Flera anklagelser har riktats mot byggherrens agerande i projektet, bland annat för att tillräckliga garantier inte tecknats.

Annons