Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Jansson kritisk mot Busslink

Kommunalrådet Kjell Jansson kritiserar Busslink, som ställde in många turer under ovädret. - Busslink borde kunna köra mer. Jag tycker det visar på en bristande servicenivå, säger Kjell Jansson.

Annons

Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson, som själv bor på Blidö, är kritisk till att bussarna inte varit ute tillräckligt på vägarna under snöovädret.

I går ställdes turer in både på Yxlan och Blidö, mellan Hallstavik och Älmsta, samt norr om Grisslehamn. Vissa turer gick bara sporadiskt.

Busslink fick dock igång trafiken på många andra ställen.

 Jag har viss förståelse om bussarna inte går när det är ett extremt oväder, men Busslink borde ändå kunna anstränga sig mer så att folk kan åka med bussarna, många pendlar ju, menar Kjell Jansson.

Kenneth Hamberg, områdeschef på Busslink, försvarar sig med att måndagens snöyra var extrem.

 Vi skulle ha behövt spikskor för att klara den värsta halkan.

Busstrafiken i hela kommunen ställdes in efter att flera bussar inte kunde ta sig upp för backen på Stockholmsvägen under måndagsförmiddagen.

 Snöröjningen har ställt till det för oss. Det har inte gått att få upp bussarna för backen när det har varit ­glansis. Det blev alldeles för halt, säger Kenneth Hamberg.

Busslink använder sig av dubbfria vinterdäck. Att använda till exempel snökedjor har aldrig varit ett alternativ.

 Nej, det är inte alla bussar som är utrustade med snökedjor, det är så få tillfällen som det behövs och gör nytta.

Hamberg förklarar att snökedjor ändå inte skulle garantera att man skulle kunna köra bussarna.

 Det tar ungefär en timme att få på snökedjorna, och en timme av med dem, och det är inte säkert att man kommer uppför backen ändå. Det går inte heller att köra med snökedjorna på motorväg i 90 km i timmen, säger Kenneth Hamberg.

Busslink har ett samarbete med snöröjarna, men det garanterar inte att man får det bra röjt.

Busslink försökte i måndags med att köra en alternativ väg istället för Stockholmsvägens branta och ishala backe, men den snöröjning som gjordes var inte tillräcklig.

 Vi sitter verkligen i händerna på de som plogar. Vi har ett gott samarbete, och vi pratar hela tiden. Men i måndags var det extremt; det var både snöyra och blankis. Då spelar det ingen roll, du tar dig inte upp för backar i allafall, säger Kenneth Hamberg.

Annons