Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De står still i Stockholm

Klockan 14.00 på söndag kommer en stor grupp personer att stå helt stilla i fem minuter på centralstationen i Stockholm. Det är då dags för den så kallade flash mobben ”Stockholm stannar”.
Några som åker dit är Norrtäljeborna Nicklas Hedberg och My Holmberg.

Annons

På lördag är det dags för eventet, konstformen och flash mobben ”Stockholm stannar” på centralstationen i Stockholm. Det hela går ut på att alla som deltar ska stå helt stilla i fem minuter. Efter att tiden har gått återgår samtliga deltagare till att göra det som de gjorde innan och som om inget har hänt. En som tänker delta är Norrtäljebon Nicklas Hedberg, snart 20 år, som frilansar inom media. Han blev inbjuden att delta i ”Stockholm stannar” via en grupp på Facebook.

Jag kollade på Youtube och såg hur det såg ut när de provade det i USA och tyckte det var coolt. Jag hade nog inte varit intresserad om jag inte sett hur det sett ut på riktigt, säger han.

En annan som planerar att stå helt still i morgon är Norrtäljetjejen My Holmberg, 18 år, som blev inbjuden till eventet av en kompis.

Annars kommer de flesta dit på inbjudan via Facebook. Närmare 1 400 personer har anmält att de ska komma. I en motsvarande flash mob på centralstationen i New York hade det varit runt 200 personer som deltagit.

Det måste vara mycket folk. Det är ganska värdelöst om man bara är tjugo personer, säger Nicklas Hedberg.

Jag vet inte riktigt vad grejen med det här är, men för mig är det roliga att se reaktionerna hos de som kollar på, säger My Holmberg.

Niklcas Hedberg väljer att se ”Stockholm stannar” som en konstgrej.

Man är så himla många, men det gäller att alla gör det samtidigt.

Både han och My Holmberg tror att det kommer bli ganska svårt att vara helt stilla i fem minuter. My Holmberg har inte tänkt ut någon position hon ska stå i men ska försöka lista ut något så att folk inte ignorerar henne. Nicklas Hedberg tror att det är viktigt att förbereda sig och tänker själv sitta ner.

Jag tänker också ha solglasögon så att ingen kan kolla mig i ögonen och min iPod så jag slipper att höra ljud, säger han.

FAKTA Flash mob

”Stockholm stannar” är en så kallad flash mob. En flash mob är när en grupp människor gör något oväntat och som verkar spontant. I just det här fallet ska en grupp människor gå in på centralen som vilka som helst, dock inte i grupp, och stå helt still i fem minuter.

Flash mobbar arrangeras lite nu och då utav olika grupper runt om i Sverige och världen och kan se olika ut. Ofta arrangeras de via internet.

Annons