Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får jobba på ostindiefararen

Tisdagen den 15 juli anländer ostindiefararen Götheborg till Norrtäljes hamn. Två personer som har haft lyckan att få följa med på dess färd från Visby är Rosanne Wikström från Norrtälje och Henrik Björkvall från Hallstavik.
– Det kommer att bli ett minne för livet, säger Rosanne Wikström.

Annons

Rosanne Wikström och Henrik Björkvall har ett stort intresse gemensamt - havet. När chansen att få åka med ostindiefararen Götheborg på färden från Visby till Norrtälje uppenbarade sig var det ingen som tvekade. 

Efter en tävling i Norrtelje Tidning utsågs de vid midsommar till jungmän på fartyget.

Det var väldigt överraskande. Jag har alltid drömt om att få klättra upp i stormasten på ett skepp, och blicka ut mot ett gigantiskt blått hav, så jag blev överlycklig då jag fick veta att jag får följa med, säger Henrik Björkvall. 

Men resan kommer inte att vara någon semester. På dagarna ingår de i besättningens arbetslag och jobbar två fyratimmarspass. Sover gör de i en hängmattor och maten får de laga själva.

Vi kommer nog att få hjälpa till med det mesta: laga mat, skrubba däck och dra i tampar. Men det är ju därför vi är där, för att lära oss och uppleva sjömanslivet, säger Rosanne Wikström. 

Sjömanslivet är dock ingenting nytt för Rosanne som har jobbat som marinarkeolog under större delen av sitt liv.

Jag hade faktiskt det stora nöjet att få se när man sträckte kölen på Götheborg. Men jag har även varit mycket i Sydafrika och dykt. Det är alltid spännande då man är först på ett vrak och får chansen att utforska det, säger Rosanne Wikström. 

Den ursprungliga ostindiefararen Götheborg gick på grund och förliste vid inloppet till Göteborg i mitten av 1700 -talet.

Efter en mariankeologisk utgrävning i slutet på 80 -talet bestämde man sig för att försöka återskapa skeppet. Efter år av arbete sjösatte man den ”nya” Götheborg 2003. Skeppet är idag ett av världens största seglande fullriggade träskepp och har seglat världen över. 

Den 15 Juli är det Norrtäljes tur att få besök av det omtalade skeppet.

Det blir nog en stor fest i hamnen när vi kommer. Jag hoppas att familjen kommer och möter mig vid kajen, säger Henrik Björkvall.

Den som vill se Götheborgs ankomst till hamnen i Norrtälje får hålla utkik klockan tolv på tisdag. Skeppet kommer sedan att ligga kvar i tre dagar för allmänheten att beskåda. 

Lina Jonsson

[email protected]

Programtider

Tisdag 15 juli

ca kl. 12.00 Götheborg siktas vid horisonten

ca kl. 13.00 Ankomstceremoni med musik

ca kl. 14.00-17.00 Öppet skepp för allmänheten

Onsdag 16 juli

kl. 10.00-20.00 Öppet skepp för allmänheten

Torsdag 17 juli

kl. 10.00-20.00 Öppet skepp för allmänheten

ca kl. 21.00 Avgångsceremoni med musik

ca kl. 21.30 Götheborg avseglar

Källa: Norrtälje kommun. Mer information hittar du här

Läs även

Ett skepp kommer lastat

Tor Åman, Rånäs, seglade med

Götheborg till Kina. Läs hans reseberättelse!

Götheborg

Den ursprungliga ostindiefararen "Götheborg" gick på grund och förliste vid inloppet till Göteborg den 12 september 1745. När man 1984 dök efter fartygets rester hittade man stora delar under lager av lera. Efter en marinarkeologisk utgrävning under åren 1986-1992 bestämde man sig för att försöka återskapa skeppet som det var när det seglade till Kina.

Mer läsning

Annons