Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darek siktade mot stjärnorna och vann

Fördomarna kring förståndshandikappade är många, men sällan berättigade. Darek Lekander slår hål på dem när han berättar om sitt dansanta och fullspäckade liv som ung i Norrtälje.
 

Annons

Med en kaffekopp och en halväten Gustav Adolfs-bakelse framför sig berättar Darek Lekander om sång, matlagning, karate och dans. Vilka bara är några av hans många intressen.

Darek är 27 år och bor på gruppboendet Ekeby i Rimbo där han har en egen lägenhet om två rum och kök. På vardagarna kombinerar han sina personliga hobbier med att jobba på Kooperativa Industrihuset i Rimbo och plugga trafikkunskap på Särvux på Vuxenskolan i Norrtälje. När han inte är i Hedemora och övningskör vill säga.

Om bara några veckor ska jag göra både teoriprov och ha uppkörning, berättar han.

Många av Dareks intressen handlar om musik. Han sjunger i bandet Rockom och i Mariagårdens kör. Förutom detta besöker han ofta olika danspalats.

Jag brukar åka till Yesterday och Mälarsalen där alla dansar bugg och foxtrot.

Ulf Lundell och Björn Afzelius är två av hans favoritartister och är tätt sammankopplade till ytterligare en hobby: att åka Ålandsbåt. Ingen sjösjuka i världen skulle stoppa Darek från att fara.

Jag struntar i om det gungar på havet, ifall det blixtrar och åskar. Jag vill bara äta god mat, dricka ett glas vin och lyssna på dansmusik. Och dansa och sjunga karaoke till låten Tusen

bitar av Björn Afzelius hela natten, berättar han.

För ett antal veckor sedan vann Darek dessutom tävlingen Sikta mot stjärnorna, som hölls i Rodengymnasiets aula, utklädd och sjungandes som Nordman. Han berättar hur han och

hans handledare valde ut jacka, piercingarochringar; hur hon hjälpte honom att raka av håret och fixa det rätta skägget.

Det var då jag kände att jag skulle vinna.

De stunder Darek har det som bäst är dock mellan aktiviteterna: på bussen. Han älskar att åka buss och brukar även, när det finns tid över, spendera tidibussgaraget. Titta på bussarna, prata med chaufförerna.

Min pappa körde buss och när jag ville ha praktik där fick jag det. Jag sopar och torkar hatthyllor. Bara jag får vara i en buss så är jag nöjd.

Mellan varven ser Darek till att hinna med en och annan fika på Kafé Hörnan, med en kopp kaffe med mjölk vid rödvitrutiga dukar. I sommar väntar en tid ute på Vässarö där han kommer att få slipa på sina scoutkunskaper, bada och basta och umgås med vänner.

Annons