Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för jobbpaket

Norrtälje kommun är skuldfri. Alla kommunens lån är betalade.
Det är bra. De ansvariga kommunpolitikerna och kommunala tjänstemännen är värda stort beröm. De har sett till att kommunen utnyttjat högkonjunkturen på rätt sätt, och dels skapat rejäla överskott i verksamheten, dels sålt av fastigheter i rätt tid.

Annons

Samtidigt får man inte glömma att detta delvis skett till priset av att delar av den kommunala verksamheten blivit lidande. Kvaliteten i kommunens skolor är inte tillräckligt bra, även om det givetvis finns flera bra skolor. Även inom vården och omsorgen finns stora brister. Det har haft ett visst pris att få kommunen skuldfri.

Men nu är högkonjunkturen över. Nu är det lågkonjunktur som väntar. Och den kan bli djup, även om Riksbankens rekordstora räntesänkning i går förhoppningsvis kommer att hejda nedgången. Med lägre räntor borde till exempel den djupfrysta bostadsmarknaden tina upp igen.

Räntesänkningen lär dock inte räcka för att stoppa utvecklingen. Inte heller de dryga 30 miljarderna i ökade statliga utgifter i regeringens budget. Med stor säkerhet kommer regeringen att lägga fram ytterligare stimulanspaket någon gång i början av nästa år, allra senast i vårbudgeten i april.

Kommunerna bör också hjälpa till, främst genom olika typer av byggprojekt. Den 20 miljarder stora satsning på byggande och renoveringar som Stockholm stad presenterade i onsdags är ett bra föredöme.

I Norrtälje har tekniska kontoret i flera år använt mindre pengar än budgeterat. Förhoppningsvis har det varit en medveten politik: att vänta med olika projekt till tiderna blir sämre och byggkostnaderna lägre. Förhoppningsvis finns det därför nu mängder av kommunala byggprojekt, som är klara att sätta igång och som kan hjälpa till att hålla sysselsättningen uppe.

På samma sätt borde det finnas mängder av klara byggplaner inom Roslagsbostäder, som är färdiga att sättas igång nu när byggkonjunkturen viker och byggkostnaderna minskar.

Roslagsbostäder har ju sålt mängder av bostäder det senaste året, och har därför gott om pengar att satsa på nyproduktion och på renovering. Och det lär inte vara någon risk i att bygga nytt även om efterfrågan på nya bostäder nu viker konjunkturen kommer att vända om ett par år, och då blir efterfrågan på bostäder, åtminstone i Norrtälje stad, minst lika stor som den var för några månader sedan.

Kommunens styrande allians bör därför ta fram ett rejält kommunalt stimulanspaket, som den kan presentera någon gång i början på nästa år. Det kommer att behövas för att hålla sysselsättningen och framtidstron uppe.

Annons