Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att bevilja skyddsjakt

Under sommaren och hösten har ett flertal bekräftade vargangrepp på får skett i och runt Riala. Flera varg-observationer har gjorts i området. Under den senaste tiden har varg även setts i Kårsta och Brottby i Vallentuna.

Annons

Allt tyder nu på att vargen har etablerat sig i Roslagen. Oron bland djurägare, jägare och boende i området ökar.

LRF har i sin antagna rovdjurspolicy tagit upp just den frågan. ”LRF kräver att landsbygdsbefolkningen återfår ett större inflytande över sin egen livsmiljö. Demokratin måste utvecklas och fördjupas för att inte äventyras. Rovdjurspolitiken måste väga samman olika intressen och ange tydliga mål och riktlinjer för rovdjursförvaltningen. Den skall särskilt beakta landsbygdens sociala, kulturella och ekonomiska intressen så att den kan bejakas av de människor i vilkas närmiljö rovdjuren vistas”.

LRF och länsstyrelsen anordnade ett informationsmöte i Riala i mitten av augusti. Det var ett bra och informativt möte. En ansökan om skyddsjakt av varg hade samma dag lämnats in till Naturvårdsverket.

Nu har det gått två månader sedan ansökan om skyddsjakt lämnades in och ytterligare vargangrepp på får, även älgkalv, har skett.

Nu är det hög tid att Naturvårdsverket beviljar skyddsjakt av varg, innan någon person tar lagen i egna händer och riskerar ett allvarligt straff.

LRF Mälardalen har kontaktat Naturvårdsverket för att trycka på att skyddsjakt av vargen kommer till stånd.

Annons