Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Café stadt plundrat

När anställda kom till arbetsplatsen efter en helg i september hade ägaren tömt Café stadt på samtliga tillgångar, inklusive inventarier och flytt till Spanien.
Med pengarna borta och företaget i konkurs hoppas de anställda nu få ut sin lön genom den statliga lönegarantin.

Annons

Ännu en ekonomisk härva med misstänkt brottslighet kopplas till Norrtäljes gamla stadshotell. En kort tid efter att bygget kollapsade stängde kaféet som var inhyst i delar av fastigheten över natten.

Nu kommer förklaringen:

Ägaren tömde företaget på pengar och åkte till Spanien, säger Camilla Kilburn, som jobbade på Café stadt.

Han försvann utan ett ord till de anställda:

När jag kom till jobbet på måndagen var alla inventarier borta. Först trodde jag att vi blivit utsatta för inbrott, säger Camilla Kilburn.

Hjälp av facket

När hon förstod vad som hänt fick hon hjälp av facket att begära företaget AB Furusunds värdshus, som drev kaféet, i konkurs. Samtidigt inledde hon en process för att få ut innestående lön.

Pengarna verkar vara borta, men jag hoppas få ut lönen genom den statliga lönegarantin, säger hon.

Enligt konkursförvaltaren är företaget plundrat: det finns inga kända tillgångar, skulderna ligger på flera hundra tusen kronor och inventarierna verkar ha fraktats bort med långtradare mitt i natten.

Misstanken om brott är uppenbar eftersom företrädarna inte svarar, en av dem verkar ha försvunnit utomlands och bokföringen saknas, säger konkursförvaltaren Jacob Asp.

Han håller för tillfället på att leta efter företagets anställda.

Vi har hittat några, men det ska tydligen finnas fler timanställda som gärna får höra av sig till mig om de skulle läsa den här artikeln, säger Jacob Asp.

NT lyckas få tag på en person i AB Furusunds värdshus styrelse, men han säger sig inte ha någonting med kaféeverksamheten att göra. Han säger sig också stå skriven på företaget mot sin vilja.

Som huvudansvarig för företaget och kaféet pekar Camilla Kilburn ut den person som anställde henne, en 43-årig man som enligt folkbokföringen utvandrat och numera står skriven i Spanien. Tidigare har han dock bott i Furusund, där han drev Furusunds värdshus och några andra företag tills de gick i konkurs. NT har flera gånger skrivit om 43-åringen, senast 2007. Då hade ett av hans företag stämts av en hantverkare som gått i konkurs efter att han inte fått betalt. Totalt har 43-åringen minst åtta företagskonkurser bakom sig, den senaste avslutades i december 2008. Han har inte näringsförbud.

Vad jag vet är han i Spanien, säger Camilla Kilburn och fortsätter: det är ganska många leverantörer som har ringt mig och frågat om de kommer att få några pengar.

Kände du till 43-åringens bakgrund?

Man hör väldigt mycket, men jag hade inga problem tills det här hände, säger Camilla Kilburn.

Bostadsrättsföreningen i stadshotellet kräver företaget bakom Café stadt på 300 000 i utebliven hyra. Kronofogden vill komma åt företagaren, som tidigare drev Furusunds värdshus, i Spanien där han är skriven.

Ytterligare ett av 43-åringens företag, också det med skulder och kopplingar till Café stadt, har lämnats vind för våg. Företaget System easy drift saknar styrelse, men revisorn pekar ut 43-åringen som huvudansvarig.

Årsredovisningen skulle ha varit inlämnad i januari men jag har inte hört någonting från dem, säger revisor Ture Rottbers.

Varför satt han inte själv med i styrelsen om det var hans företag?

Det var någonting med att han skulle åka utomlands, säger Ture Rottbers.

System easy drift stod formellt för det hyreskontrakt kaféet hade med bostadsrättsföreningen i stadshotellet.

Inte betalt hyra

Företaget har dock inte betalt hyra och föreningen har nu genom kronofogden krävt betalning av skulden på drygt 300 000 kronor.

Vi kommer inte att få ut en spänn av det där, vi vill bara få ut dem ur lokalen och det verkar vi ha gjort nu, säger Lars Nydahl, bostadsrättsföreningens tillförordnade ordförande.

Företaget har under flera års tid också skött driften av tenniskaféet i societetsparken. Norrtälje tennisklubb som äger lokalen har dock inte upplevt några problem, snarare tycker man att företaget skött kaféet riktigt bra.

Förutom alla företagskonkurser lämnar den 43-årige mannen personliga skulder på över två miljoner kvar i Sverige.

Vi har gjort utmätningsförsök, men inte hittat några tillgångar. Nu får man titta vad han äger i Spanien och vad vi har för avtal med landet, säger Tomas Olsson vid kronofogdemyndigheten i Uppsala.

Nya krögare på väg

43-åringens namn väcker heller inga trevliga minnen vid Furusunds värdshus där nya krögare är på väg att ta över.

Vi har absolut ingenting med honom att göra och han är inte välkommen som arrendator, säger Anders Larsson, som jobbar åt fastighetsägaren Josef Perez.

Annons