Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkratiska krokben i upphandlingar

Företagarna i Roslagen är fantastiskt kreativa och gillar att jobba med det praktiska. Att fylla i blanketter och lämna in anbud är inte lika lockande.
Det menar Larry Åberg, ordförande för Företagarna Roslagen.

Annons

Han är smått oroad inför framtiden när han ser att arbetstillfällen försvinner från kommunen. Samtidigt skulle det kunna ge fler jobb om kommunens företagare är med vid upphandlingar i närliggande orter som Östhammar och Sigtuna, dit det går att pendla.

Larry Åberg är själv jurist och van vid att läsa lagtexter. Han tycker ändå att textmassan i samband med en upphandling kan vara svår att tränga igenom. Sedan ska företagaren också begära fram intyg från kronofogden och utdrag från bolagsverket. Likviditet och soliditetsbudget ska redovisas.

Och så får man inte ha en enda betalningsanmärkning.

I Norrtälje kommun där de allra flesta av företagen inte har så många anställda finns varken tid eller kompetens för att ge sig in i en upphandling menar Larry Åberg och tycker att kommunen borde informera och stötta mera.

Kommunens näringslivschef skulle till exempel kunna berätta vad kommunen kan hjälpa till med.

Ann Sjöberg [email protected]

Nya satsningar ska få företagen att lämna anbud

Både Roslagsbostäder och Nihab ska göra flera upphandlingar under året. Den här gången provar de nya grepp. Intresserade entreprenörer har varit inbjudna till ett informationsmöte. Målet är att få in fler anbud. 

Vi vill också visa att nystartade företag kan ha samma chans att få ett uppdrag, säger Ulf Linderholm hos Nihab, Norrtälje industri- och hantverkshus AB.

Både han och Anders Grawsiö från Roslagsbostäder vill undvika att alltför få anbud kommer in.

Inför årets upphandlingar har de också tagit in specialisthjälp från Husbyggnadsvaror HBV Förening som är bildat för att hjälpa bland andra kommunala bostadsbolag med upphandlingar.

Om man får in ett enda anbud är det giltigt, men det är ju roligare att få in fem, säger Mårten Kempe, upphandlare hos HBV.

För Roslagsbostäder motsvarar kommande upphandlingar totalt 20 miljoner kronor per år. Nihab rör sig på en lägre nivå, mellan fem och tio miljoner kronor per år.

Det kan vara årsavtal för olika hantverkare som målare, elektriker och rörmokare. Här finns också skötselinriktade entreprenader inom till exempel vinterväghållning och städning, liksom olika konsultuppdrag.

Tanken är att inte krångla till det samtidigt som vi gör rätt formellt sett, säger Ulf Linderholm.

Det gäller att inte ta in onödiga handlingar, menar Rickard Andersson, upphandlare hos HBV. Vi kan till exempel ta direktkontakt med skatteverket för att få intygen därifrån. 

Ann Sjöberg 

[email protected]

Förtagaren som lärt sig upphandla

Jörgen Ljungdahl driver företaget Ljungdahls maskinentreprenad AB med åtta, nio anställda och 16 maskiner. Han menar att det går att lära sig hur man lämnar anbud.

Men man blir lite rädd första gången man får en lunta på 40 sidor och en massa föreskrifter. Då blir man lite spak.

Jörgen Ljungdahl har varit företagare i elva, tolv år och var med på det möte som Roslagsbostäder och Nihab ordnade för att informera olika entreprenörer inför kommande upphandlingar.

Mötet var ganska givande. Jag förstår deras filosofi att de vill ha allt så billigt som möjligt. Och det var värdefullt att få en inblick i hur man ska formulera sig, säger han. 

Å andra sidan tycker han att beställaren inte bara ska titta på prislappen. Billigast är inte alltid bäst.

Till 70-80 procent är det priset som styr. Man ser inte till vad en entreprenör har presterat. Det är inte säkert att den som är fem procent billigare gör ett lika gediget jobb. 

Jörgen Ljungdahl ger ett exempel. I ett uppdrag kan det ingå att lägga fyra centimeter asfalt på en större yta.

Då räknar jag med det.

En annan entreprenör som drar ner en centimeter på asfaltens tjocklek kan spara mycket pengar och det är inte säkert att beställaren kontrollerar exakt hur uppdraget utförts. Sådant kan i sin tur missgynna lokala företagare.

Om man har byggt upp ett gott rykte vill man inte börja schabbla med det. Då är det snart slutjobbat. 

Jörgen Ljungdahl räknar med att lämna in anbud till både Nihab och Roslagsbostäders upphandlingar. Det är bra att ha lite mindre löpande arbetsuppgifter om det blir lugnt på annat håll.

Jag brukar räkna på 20 jobb per år, säger han. 

Ibland kan det ta mycket arbetstid i anspråk. Jörgen Ljungdahl lade till exempel ner 160 timmar på att räkna på entreprenadjobben vid Rumpudden i Älmsta, ett uppdrag som till slut gav 18 miljoner kronor.

Problemet är var man ska lägga sig prismässigt. Får man jobbet är man alltid orolig för att man varit för billig. 

Ann Sjöberg  [email protected]

Fakta: Pris/kvalitet vid upphandlingar

”Det är vanligt att lägsta pris används som utvärderingskriterium vid upphandlingar. Detta kan innebära ett hinder för leverantörernas benägenhet att välja nya lösningar för att förbättra tjänsternas kvalitet och innehåll. Om i stället det mest fördelaktiga anbudet används som utvärderingskriterium lämnas utrymme för konkurrens om kvalitet och utveckling av nya lösningar främjas vilket i slutändan gynnar konsumenterna. Användandet av lägsta pris som kriterium kan även göra det lättare för leverantörer att koordinera sina anbud, framför allt om det finns få anbudsgivare. Detta ökar risken för kartellbildning.”

Källa: ur rapporten Konkurrens i Sverige 2007, http://www.konkurrensverket.se

Annons