Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bubblande jubileum i Gräddö

Bubblor.
Mycket mer spektakulärt än så är det inte att se dykare i aktion.
Ändå samlades åskådare på Gräddö brygga när dykningens dag firades i lördags.

Annons

Under årets nordiska dykardag passade medlemmarna i Norrtelje dykarklubb på att uppmärksamma att deras klubb fyller 35. En docka fick därför bära våtdräkts-utrustning från 1973 medan medlemmarna Johan Ohlberger och Fredrik Christiansson tog på sig nutidens torrdräkter.

Att utrustningen är modern innebär för den skull inte att det är lättvindigt att ta sig i vattnet. Innan alla prylar är på plats går det åt en hel del stånkande och pustande. 

Först ett lager med varma kläder, sedan torrdräkten som endast lämnar ansiktet fritt, en viktväst, selen med luftflaskan som rymmer 3!q000 liter komprimerad luft och allra sist de klafsiga simfötterna.

Men otympligheten på land byts via ett stort vattenplask snabbt till den behagliga upplevelsen av att helt och fullt få känna sig som fisken i vattnet.

Härligt, konstaterade Fredrik Christiansson. 

Innan de två dykarna försvann under vattenytan för att uppsöka en gammal fiskebåt som ligger på havets botten strax intill Gräddö brygga, hann de berätta att det är just vrakletning som är det allra roligaste med dykning.

Särskilt Fredrik Christiansson håller sig helst i Östersjön där vraken vilar intakta eftersom inga skeppsmaskar trivs i det bräckta vattnet.

Och ändå handlar det inte om att bärga utan bara om att se, eftersom gamla vrak skyddas av fornminneslagen och yngre vrak av äganderätt. 

Johan Ohlberger däremot, har prövat på, och även lärt sig gilla, dykupplevelser i varmare vatten.

Jag har varit på Malta och i Västindien, berättar han.

Han är sekreterare i Norrtelje dykarklubb som har ett 80-tal medlemmar.

När badhuset i Norrtälje 50-årsjubilerar i höst ska vi passa på och fira vårt 35-årsjubileum ordentligt.

Lördagens uppvisning var alltså bara en försmak.

Sofi Piehl

[email protected]

Annons