Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruksfolk firar sin trogna maskin

I dag fyller hon 50 år och hon är i bättre form än någonsin. Hon slår rekord på rekord, den gamla trotjänarinnan som haft så stor betydelse för Hallsta pappersbruk, där hon varit utvecklingsmaskin sedan 1970-talet.
– Vi har sagt att hon ska falla med flaggan i topp, säger Lars Sjögren, avdelningschef för brukets samtliga pappersmaskiner.

Annons

Trots hotet om nedläggning av PM 2 råder i dag glädje och stolthet bland personalen vid maskinen. Den byggdes 1958 och just i dag för 50 år sedan tillverkades det allra första papperet vid maskinen.

Inför 50-årsfesten har personalen fått jubileumströjor och i dag firas det med tårta och flaggor i topp. 

Det är viktigt att fira i dessa dagar, säger Carina Lindblad, underhållsingenjör som arbetat i tio år vid PM 2.

Personalen har studerat maskinens historia, och det visar sig att vid starten 1958 ingick 14 personer i ett skiftlag. Det ska jämföras med dagens sju man. Maskinens hastighet har ökat från 500 meter papper i minuten till 857,6 meter.

Maskinens tidsutnyttjandegrad kan också mätas med de bästa maskinerna, hon är fortfarande vital. Fick vi chansen skulle hon kunna köras länge än, säger Lars Sjögren. 

De första tio åren tillverkades standardtidningspapper vid maskinen, i början på 1970-talet blev PM 2 en utvecklingsmaskin och sedan tillverkades telefonkatalogpapper, förbättrat tidningspapper, bokpapper, bilagepapper och papper för direktreklam. PM 2 har varit en ovärderlig, viktig och mångsidig trotjänarinna i Hallstabrukets historia menar personalen. 

Framtiden vill personalen inte tänka på denna jubileumsdag.

Den vet vi inget om. Men vi hoppas att visionen om utbyggnad realiseras, säger de. 

Vad som händer med PM 2 om den stängs av vid årsskiftet är okänt.

Alternativen är att montera ner och sälja den eller bara skrota den, inget är bestämt ännu, säger Lars Sjögren.

År 2002 stängde bruket av PM 11, den monterades ner och fraktades med båt till Kina där den fick ett nytt liv.

[email protected]

Annons