Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Breddning av väg 77 kan dröja 12 år

I torsdags inträffade årets första trafikolycka med dödlig utgång på kommunes mest olycksdrabbade väg.
– Min bedömning är att inget kommer att göras åt väg 77 innan 2020, säger Kjell Jansson (m), kommunalråd i Norrtälje kommun.

Annons

Väg 77 mellan Rösa trafikplats och Knivsta är en av Norrtälje kommuns mest olycksdrabbade vägar. Sedan 2003 har det skett tre dödsolyckor och tretton allvarliga olyckor bara på väg 77. I torsdags inträffade årets första trafikolycka med dödlig utgång i Norrtälje. Det var en 70-årig man som frontalkrockade med en lastbil på den omstridda väg 77 mellan Rösa trafikplats och Knivsta.

Märkligt nog blir vägen avsevärt bredare vid länsgränsen. På Uppsala läns sida breddades nämligen vägen för flera år sedan. Men i Stockholms län har inget hänt trots den växande tunga lastbilstrafiken till och från Kapellskär.

Om Tullverkets planer på nedläggningen av klareringen i Kapellskär blir verklighet kan trafiken dessutom bli ännu värre. Eftersom 20 000 ryska långtradare då tvingas åka väg 77 till tullstationen på Arlanda för att klarera. 

Norrtäljepolitikerna har länge kämpat för att väg 77 ska bli bredare vilket skulle kunna hindra många olyckor.

Vägen måste breddas omedelbart, säger oppositionsrådet i Norrtälje, Elisabeth Björk (s).

Den är alldeles för smal. Den är bara sex meter bred på stora delar. Jag hoppas regeringen bedömer den som en nationell väg och avsätter pengar redan i höst, fortsätter hon.

Elisabeth Björk menar att eftersom väg 77 till stora delar används som en transportsträcka för lastbilar mellan hamnen i Kapellskär och E4:an, så borde den bedömas som en del av det nationella vägnätet och inte som en del i det regionala, vilket den gör i dag. 

Om vägen ingick i det nationella vägnätet så skulle breddningen av vägen bli en fråga för regeringen. Men enligt regeringens utredning om trafiken i Stockholms län, det så kallade Cederschiöld-paketet, som lades fram i vintras kommer inget att göras med väg 77 i Stockholms län innan 2020. 

Elisabeth Björk tycker att det är för långt att vänta till 2020. Hon bor i Närtuna och åker bil på väg 77 varje dag till Norrtälje.

När jag ser långtradarkaravanerna stannar jag till ett par minuter i närmsta parkeringsficka, så de får åka i väg. Jag tycker det är obehagligt, säger Elisabeth Björk. 

Gustaf Andersson 

[email protected]

Annons