Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bloggarnas medierevolution

I dag inför vi bloggare på norrteljetidning.se. En av dem är Gun Svensson, en av alla dessa bloggare som fick regeringen att backa om den omdebatterade signalspaningslagen. Hon är ett bevis för att mediernas makt har flyttats - till er.

Annons

Gun Svensson, och alla andra i FRA-debatten om avlyssning, är ett exempel på att relativt okända skribenter kan bli tunga opinionsbildare, även om de varken är politiker eller debattredaktörer på Dagens Nyheter. Bloggdebatten speglar det moderna medieklimatet, där vi verkligen kan tala om ett massmedium i den nya betydelsen där massorna inte är passiva åskådare utan aktiva deltagare som sätter agendan.

Den kända debattören Susanna Popova hävdade i våras att vanligt folk inte skulle kunna göra sig hörda på nätet eftersom de håller en för låg professionell mediekvalitet, och därför skulle för få lyssna. Bloggare skulle därmed tala för döva öron. Effekten av alla dessa bloggare om FRA (Försvarets radioanstalt) visar att hon har fel. Aldrig tidigare har det varit så tydligt att bloggarna kan sätta agendan, inte bara för politikerna utan också för de traditionella medierna.

Resultatet är att regeringen tänker göra om signalspaningslagen på 15 punkter.

Det är bra, men som chefredaktör noterar jag att frågan om källskydd inte finns med. Vi journalister får inte avslöja våra källor enligt grundlagen. Det är betydelsefullt för dig eftersom det handlar om skyddet för den som hör av sig till oss och vill vara anonym. Jag hoppas därför att regeringen ser över FRA-lagen så att journalister, präster och advokater inte kan avlyssnas och att tystnadsplikten därmed garanteras. Tidningsutgivarna driver frågan, men kanske får jag hoppas på bloggarna för att få gehör hos regeringen.

Det är en demokratisk nyordning som pågår. Politiker kommer få allt svårare att fatta beslut över huvudet på människor. Det gäller även i Norrtälje. Samtidigt pågår en medierevolution. Det gäller också i Norrtälje.

Därför inför vi idag bloggare, vi kommer att ha fler så småningom. Därför inför vi idag även läsarnas nyheter.

En gång i tiden hade Norrtelje tidning lokala rapportörer, så kallade meddelare. För omkring 20 år sedan avskaffades de, bland annat för att tidningen ville bli mer professionell. Något viktigt gick förlorat. Därför tänker vi nu om, var med och skriv en nyhet på norrteljetidning.se!

Annons