Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli en världs­artist på Myspace

Myspace ger samma förutsättningar för unga Norrtäljemusiker som för världsstjärnor som Madonna, Justin Timberlake och Nelly Furtado.
- Det är ett gratis sätt att nå ut med sin musik. Nu slipper man springa omkring med demos till talangscouter, säger Johanna Granqvist.

Annons

Med ett par enkla klick kan du skapa en egen profil på Myspaces hemsida. Där kan du lägga ut din musik, lägga ut din diskografi och samtidigt hålla kontakten med andra kompisar eller artister.

Jag har haft min sida uppe i snart ett år och det är ett bra sätt få ut min musik till andra. Det är helt gratis och väldigt enkelt, säger Johanna Granqvist, vars Myspace-sida heter johannalily.

Hon beskriver sin musik som pop blandat med r’n’b och hon komponerar all musik själv. Men hon lägger inte ut alla låtar, utan väljer ut det som hon tycker är bäst.

Skriver jag 200 låtar kanske jag lägger upp två stycken. De jag har på min sida nu är inspelade i enkel studiomiljö och så finns någon liveinspelning, säger Johanna Granqvist.

När hon tillsammans med tre fjärdedelar av det nystartade bandet Kashmir the captains och hiphop-artisten Jonathan Ojeda diskuterar fördelarna med Myspace kommer de alla fram till samma sak.

Många stora artister har numera valt att ha en Myspace-sida i stället för sin egen hemsida. Det blir en snabbare och mer komprimerad information och dessutom ett utmärkt sätt för oss mer okända artister att nå ut, säger Jonathan Ojeda, som på lördag har releaseparty för sin nya skiva ”Illusion”.

Killarna i Kashmir the captains har endast spelat tillsammans i drygt en månad, men har redan hunnit lägga upp ett smakprov på sidan.

De beskriver sin musik som jamrock med influenser från Led Zeppelin och 1970-talsrock.

Låten som ligger på sidan är inspelad under ett rep. Det kändes bra att direkt kunna få ut något på sidan som representerar oss, säger Niklas Karlsson.

Förutom att man själv lägger ut sin profil på Myspace är hemsidan ett bra forum för att knyta kontakter med andra artister. Likt facebook kan man skapa en vänskapslista, dela med sig av sin musik och även skicka meddelanden på varandras anslagstavlor. Hittills har även Myspace varit helt gratis och även om samtliga musiker föredrar det skulle de även kunna tänka sig att betala.

Men det är under förutsättning att man får något extra. På stagepool får man till exempel information om olika provspelningar och liknande. Sedan vill man inte lägga ut alltför mycket pengar heller, tjusningen är ju att alla kan lägga ut sin musik oavsett status, säger Johanna Granqvist.

Varken hon eller killarna kan se någon större negativ konsekvens av just Myspace, åtminstone inte för deras egen del.

Jag har hört att Stim inte är så glada att det varje dag streamas miljontals låtar, men å andra sidan har ju alla artister valt att lägga ut sin musik. De största lägger till exempel ut endast delar av låtar, säger Jakob Ekbrant.

Men för mig är det snarare bättre att så många som möjligt får höra min musik. Då spelar det ingen roll om det är hela låtar eller gratis, säger Jonathan Ojeda.

Annons