Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilrea i Tyskland

Lågkonjunkturen har skapat ett prisras på nya bilar i Europa. Överlager på vissa bilmärken reas just nu ut i Tyskland. Det handlar om prissänkningar på mellan 50 000 och 150 000 kronor.

Annons

De svenska bilpriserna har sjunkit i år, men det är inget mot vad som hänt i Europa. Medan priserna på begagnat närmat sig varandra så pass mycket att det är svårt att göra riktiga fynd i Europa, har helt nya möjligheter öppnat sig när det gäller fabriksnya bilar.

- Bilförsäljningen går inte bra någonstans i Europa, men på vissa marknader går det väldigt dåligt. Spanien och Italien är sådana exempel, säger Mikael Stjerna, specialist på bilimport på Teknikens värld.

Resultatet är bland annat överlager av vissa bilmodeller. Men i stället för att dumpa priserna på hemmamarknaden säljs ofta lagren till stora tyska handlare, som i sin tur rear ut bilarna trots att just den tyska marknaden tillhör de bättre i Europa.

- Letar man förutsättningslöst på tyska sajter är det svårt att inte få lust att köpa ny bil. Det finns fantastiska fynd att göra och väldigt mycket pengar att spara, säger Stjerna.

För att göra bästa köp gäller det att inte ha en allt för bestämd uppfattning om vad man vill köpa.

- Många av de billigaste bilarna är av lite udda modell och märke. Importörerna har missbedömt marknaden och antingen prissatt modellerna för högt eller bara tagit in för många bilar. I andra fall, som med Alfa Romeo, har fabrikerna inte lyckats dra ner produktionen lika snabbt som försäljningen dalat. I båda fallen resulterar det i överlager.

En del bilar som nu reas ut är flera år gamla modeller.

- Att de kommer ut på marknaden just nu beror antagligen på att bilhandlarna förstår att läget inte blir bättre nästa år. Bilbranschen tror att 2009 blir det riktigt mörka året.

Bland de billigaste modellerna finns fler från Kia och Hyundai, men även Cadillac. Den som vill ha den lite lyxigare Cadillac SRX från 2007 behöver inte ens lämna Sverige. De billigaste bilarna finns nämligen redan här. Svenska bil i Göteborg och Stockholm säljer bilen för 179900 kronor jämfört med 368800 kronor som är det ursprungliga listpriset.

- Cadillac anses inte vara någon lyxbil i Europa, medan vi svenskar fortfarande har en särskild relation till amerikanska bilar. Då har restlagren hamnat här, där man kan anta att den bästa marknaden finns. Men det är ovanligt, de här bilarna hamnar nästan alltid i Tyskland av någon orsak, säger Mikael Stjerna.

Mikael Stjernas bästa tips

Leta förutsättningslöst efter bilar med bra priser, bestäm dig inte på förhand vilken modell eller vilket bilmärke du vill ha.

Leta på www.mobile.de eller www. autoscout24.de. Sök på bilmodeller som gått mindre än 500 mil så får du upp alla nya bilar.

När man köper en fabriksny bil från Tyskland minskar behovet av att resa dit och titta på bilen på plats. Du kanske kan titta på samma modell i Sverige i stället?

Kolla så att bilen har den utrustning du vill ha. Ibland saknas stolsvärme i modeller som säljs på kontinenten.

Vänder du dig till större tyska handlare har de bra rutiner för att sälja bilar till Sverige. Det gör allt enklare för dig.

Det går utmärkt att få bilen transporterad till Sverige på lastbil. Fråga bilhandlaren om hjälp, ofta är tyska transporter billigare än svenska. Ungefär 500 euro kostar det.

På det tyska priset får du första räkna bort momsen på 19 procent, men sedan får du betala den svenska momsen på 25 procent på det resterande beloppet.

Tänk också på att vagnskadegarantin inte ingår på en importerad nybil vilket gör att försäkringskostnaden blir lite högre jämfört med om bilen köpts i Sverige.

Tyska handlare med stora lager

Här är länkar till några av Tysklands största bilhandlare med stora lager nya bilar till reapriser.

www.hoffman-automobile.de

www.autowelt-simon.de

www.juetten-koolen.de

www.carena.de

De två största sajterna som samlar många av de bilar som finns till salu i Tyskland är www.mobile.de och autoscout24.de.

Bilar till bra priser

Fiat 500 1,2 Pop.

Listpris i Sverige: 141900 kr.

I Tyskland: 96000 kr.

Nissan Micra

Listpris i Sverige: 117900 kr.

I Tyskland: 76630 kr.

Dodge Avenger 2,0 SE

Listpris i Sverige: 229900 kr.

I Tyskland: 136000 kr.

Citroen C5

Listpris i Sverige: 207600 kr.

I Tyskland: 169900 kr.

Fiat Croma 1,9 JTD 8V

Listpris i Sverige: 223800 kr.

I Tyskland: 145000 kr.

Peugeot 407 2,0 automat

Listpris i Sverige: 207900 kr.

I Tyskland: 145500 kr.

Alfa Romeo Spider

Listpris i Sverige: 369000 kr.

I Tyskland: 222000 kr.

Hyundai Sonata 3,3

Listpris i Sverige: 267800 kr.

I Tyskland: 159900 kr.

Kia Opirus 3,5 V6

Listpris i Sverige: 397900 kr.

I Tyskland: 150000 kr.

Källa: Teknikens värld. Uppgifterna från början av november med en eurokurs på strax under tio kronor. Hela listan finns på www.teknikensvarld.se, sök på Ny bil till halva priset.

Annons