Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare pendla Hallstavik-UppsalaDyrare för Norrtäljebor

SL och UL, Upplands lokaltrafik, inför gemensamma busskort på prov från oktober. För pendlare mellan Hallstavik och Uppsala sänks månadskortet från 990 till 740 kronor. Norrtäljebor och Rimbobor, däremot, får betala mer.

Vad tycker du? Läs och kommentera!

Annons

Enligt Nikodemus Kyhlén, försäljningschef vid UL i Uppsala och den som utarbetat förslaget tillsammans med SL, har ett åkkort för hela ABC området efterfrågats länge av resenärerna.

- Nu kommer ett förslag som ger bättre samordning och bättre priser. Syftet är att sporra till att åka mer kollektivt, för vissa blir det dyrare men för de allra flesta billigare, säger Kyhlén. 

För resenärer i Norrtälje kommun som reser mot Uppsala blir det antingen dyrare och billigare beroende på vilka resvanor man har.

Ett månadskort mellan Norrtälje-Uppsala kostar idag 990 kronor men höjs till 1 210 kronor.

- Pendlar man enbart mellan busstationerna på sträckan blir det dyrare. Men kortet gäller båda länen, man får resa obegränsat i Norrtälje kommunen ner till Upplands Väsby, zon c, och inom Uppsala stad, säger Nikodemus Kyhlén.

Samma sak gäller för resenärerna mellan Hallstavik och Uppsala men med skillnaden att deras årskort sänks med 250 kronor.

ABC kortet finns för fyra zoner för länsöverskridande resor. Vinnare i förslaget är också de som pendlar mellan Stockholm och Uppsala med byte i Upplands Väsby. Ny kostnad blir 1 480 kronor, det kan jämföras de 1 900 kronor som dagens SJ:pendlarkort kostar på samma sträcka.

Vad gäller prisnivåerna från Norrtälje och Uppsala till Arlanda blir det i stort sätt samma priser som idag. 

SL och UL vill genom förslaget riva murarna runt länsgränsen och få fler människor att resa kollektivt.

- Flera tusen resenärer pendlar varje dag inom både Uppsala och Stockholms län. Vi räknar med att resandeökningen ska öka med 10-15 % i det korta perspektivet. En utvärdering ska göras efter ett år och vi är benägna tro att ABC kortet får fortsätta, säger Nikodemus Kyhlén.

Gunilla Flink-Lindström

0175 686 75

[email protected]

Annons