Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilindustrin fortsätter att rasa

Bilbranschen går på tomgång. Försäljningen av nya bilar minskar och varslen i bilindustrin fortsätter att strömma in. Tre anställda sägs upp från Norrbil i Norrtälje.

Annons

För andra gången i år sänker Bil Sweden sin prognos. Branschorganet tror nu att nybilsförsäljningen slutar på 255 000 i år.

Det är långt i från förra årets rekordsiffror då 307 000 personbilar såldes.

Det går inte att utesluta att vi skriver ned prognosen ytterligare. De höga bränslepriserna och finanskrisen gör läget osäkert, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Senast bilförsäljningen låg kring 255 000 var under åren 2001-2002.

Lågkonjunkturen har redan resulterat i flera stora varsel i branschen. Ett exempel är Volvo personvagnar som i somras varslade 1 200 anställda om uppsägning och nyligen aviserade att sparpaket som drabbar ytterligare 900 anställda på fabriken i Torslanda.

Den vikande konjunkturen får även den största bilhandlaren i Norrtälje kommun att trycka på bromsen. Norrbil säger upp tre anställda.

Orderingången är inte lika bra som tidigare. Vi vet inte hur länge de sämre tiderna håller i sig och då måste vi rusta för framtiden, säger företagets vd Tom Bagheri.

Annons