Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Med sikte på Norrtäljes bevarande

Nytt och gammalt blandas längs Norrtäljes gator. – Stadskärnan är ändå väl bevarad, tycker Andreas Lindblad, bebyggelseantikvarie från Stockholms läns museum.

Annons

Se bildspel på de vackra Norrtäljemiljöerna

Och trots att han värnar om den gamla bebyggelsen gillar han ändå ett och annat modernt inslag. 

Andreas Lindblad ska tillsammans med antikvarien Ulrika Sahlsten gå igenom bebyggelsen i stadskärnan kvarter för kvarter. Arbetet ska resultera i en fortsättning på kommunens bevarandeprogram från 1980-talet.

Inventeringen började med en genomgång av gamla handlingar i arkiven och har sedan övergått i studier på plats.

Vi har tagit kort på alla hus och ska beskriva dem och ta fram riktlinjer. 

Både detaljer och hela miljöer är intressanta. Andreas Lindblad tycker att många äldre hus är så gömda att man inte lägger märke till dem med en gång. Små, trivsamma gränder kan också vara bortglömda. 

En vandring med bebyggelseantikvarien från Stora torget längs Posthusgatan, Strömgatan och så vidare på Nygatan upp till Kyrkogatan innehåller flera stopp.

Vid Stora torget ligger både Handelsbankens byggnad och huset som inrymmer restaurangen Ett glas. Här tar Andreas Lindblad upp en detalj; fönstren. Handelsbankens fönster har vita fönsterbågar. Restauranghuset har bruna.

Det bruna är väldigt fint. Det är målat så för att man förr försökt efterlikna ädlare träslag. 

Andreas Lindblad är över huvud taget inte så förtjust i den vita färgen runt fönstren och han påpekar dessutom att falurött egentligen inte hör hemma på bostads- och affärshus i stadskärnan. Falurött är en färg för uthus. Rosa byggnader har inte heller stöd i någon gammal tradition. Ljusa oljefärger i till exempel gult är att föredra. Många av de gamla husen har fasader i trä.

Och det är mycket pärlspont som man egentligen brukar använda inomhus. 

Under promenaden längs Posthusgatan går det inte att undvika att kommentera byggnaden i kvarteret Pelikan som just nu får ett antal radhus på taket. Andreas Lindblad slår inte helt bakut när han bedömer den ursprungliga mexitegelfasaden.

Den är tidstypisk, säger han och tycker möjligen att huset blir lite väl högt med den tillbyggnad som nu görs. 

Frälsningsarmén får å andra sidan beundrande blickar och så berömmer Andreas Lindblad det nybyggda huset med lärkträfasad vid Tillfällegatan. Huset passar väl in i omgivningen, menar han. Det är två våningar högt, som sina grannar. En portgång leder in på gården och fönsterbågarna är målade i grönt. 

Ett nybygge ska inte bara försöka efterlikna gamla tiders byggnader utan följa med sin tid, tycker Andreas Lindblad.

Om man bara bygger hus i gammal stil blir det som en kulisstad. 

Vandringen fortsätter på Strömgatan längs ån, över Societetsbron och in på den lilla Nygatan. Gränderna och bakgatorna är underskattade miljöer i Norrtälje. Plank, staket och häckar som bildar slutna rum gör staden trevlig, tycker Andreas Lindblad.

Men det finns inte mycket grönt i Norrtälje. Och det finns många parkeringar som gör att det blir döda ytor i kvarteren. 

Nygatan leder upp till Billborgsskolan, som kommunen just sålt till ett bolag, ägt av Riflex och CF-fastigheter.

Det här är en jättefin miljö med fina gårdshus. 

Hela genomgången av bebyggelsen ska vara klar i oktober. Den ska resultera i riktlinjer för hur värdefulla byggnader ska bevaras. Andreas Lindblad väntar sig en hel del debatt. Intresset för hur staden utvecklas är stort även om kommunens politiker till exempel valt att inte anställa någon stadsarkitekt.

Det gör att det kan bli lite vilda västern.

Ann Sjöblom [email protected]

Annons