Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbygge på nätet varierar

Volvo är bäst, Seat sämst. Det blev resultatet när Teknikens värld gick igenom biltillverkarnas bygga-bil-sajter. - Det är förvånande hur mycket det skiljer i kvalitet mellan sajterna, säger reportern Mikael Stjerna.

Annons

Att det är lågkonjunktur och nybilsförsäljningen sjunker rejält spelar ingen roll. På nätet kan alla bygga sina drömbilar gratis.

De flesta stora biltillverkare har en funktion på nätet där det går att bygga ihop en ny bil med alla möjliga tillval. Bygga-bil-sajterna är dock ingen nyhet, de har funnits länge.

- Men inriktningen har förändrats en del. Jag minns när Volkswagen lanserade den första sajten av det här slaget i Sverige, då trodde man att bilförsäljningen i framtiden helt skulle gå via nätet. Det verkar ingen tro längre, säger Mikael Stjerna på Teknikens värld.

Nej, dagens sajter handlar snarare om att utbilda köparen i hur olika bilmodeller kan konfigureras. Allt eftersom man gör sina tillval förändras det efterföljande utbudet. Väljer man exempelvis en flexifuelmodell av Volvo V70 kan man inte längre välja en femväxlad växellåda, utan bara en manuell eller automatväxlad variant med sex växlar. Och utbudet av tillval fortsätter att smalna av allt eftersom man gör sina val.

- Jag tror att de här sajterna har förändrat en hel del för återförsäljarna. De sparar tid eftersom kunderna vet mycket mer om alla tillval, jag tror till och med att kunder som använt de här tjänsterna ofta vet mer än säljarna.

Men sajterna skiljer sig åt mycket när det gäller kvalitet. Omotiverat mycket.

- Ja, det är överraskande eftersom det knappast kan handla om några stora investeringar för att rätta till problemen. Det verkar nästan som om tillverkarna inte kollar på sina konkurrenter, för gjorde de det så skulle många sajter se annorlunda ut.

Bäst betyg får Volvo av Teknikens värld. Volvo har nyligen gjort om sin sajt och rapporterar att andelen besökare som inte bara börjar bygga sin bil på nätet utan faktiskt också bygger färdigt den har ökat från 50 till 64 procent.

- Sämst i vårt test var Volkswagen och Seat, trots att Volkswagen var först ut. På dessa sidor är texterna svåra att läsa, priser på tillvalen saknas och bildkvaliteten är dålig. I princip fungerar de bara som en långsam prislista, säger Mikael Stjerna.

Bästa och sämsta bilbyggarsajterna

+ 1. Volvo, www.volvocars.se.

Omdöme: + 2. Mercedes-Benz, www.mercedes-benz.se.

Omdöme: Mycket snabb, bra valmenyer. Dåligt att bilden på bilen inte ändras när man gör olika val!

+ 3. Audi, www.audi.se.

Omdöme: Mycket bra konfigurator, enkel att bygga med.

+ 4. Nissan, www.nissan.se.

Omdöme: Den enda konfiguratorn där det går att jämföra den egna bilen med andra.

+ 5. Saab, www.saabsverige.com.

Omdöme: Lite för enkel sajt, lite tom, men snabb och i övrigt bra.

+ 6. Ford, www.ford.se

Omdöme: Lite långsam, men läckert med 3D-bilder.

+ 7. Toyota, www.toyota.se.

Omdöme: Bästa bilderna vid val av den utrustning som syns i kupén.

+ 8. Mitsubishi, www.mitsubishimotors.se.

Omdöme: Ganska långsam, men bra överskådlighet i sammanställningen.

+ 9. Volkswagen, www.volkswagen.se.

Omdöme: Dåliga valmenyer, men bra bilder vid val av extra utrustning.

+ 10. Seat, www.seat.se.

Omdöme: Sämsta konfiguratorn, dåliga bilder och valmenyer.

Källa: Teknikens värld

Annons