Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekets barnavdelning blir kvar

Protesterna har haft effekt. Turistbyrån flyttar inte till stadsbibliotekets barnavdelning.
– Vi har lyssnat på den kritik som varit, säger kommunalrådet Kjell Jansson (m).
I stället ska tekniska kontoret utreda om tidningsrummet kan bli ny turistbyrå.

Annons

I början av juni berättade NT om det förslag som tekniska kontoret tagit fram för bibliotekets lokaler. Det innebar att turistbyrån skulle flytta in på bottenvåningen, där barn- och ungdomsavdelningen ligger i dag.

Förslaget väckte starka protester från flera håll. Så starka att Kjell Jansson inte vill gå vidare med det.

I stället ska tekniska kontoret titta på om det går att använda tidningsrummet som turistbyrå.

Vi har lyssnat på kritiken och även gått runt och tittat på lokalerna. Jag tycker att det är vettigt att ha turistbyrån där i stället. Intentionen är att inte störa biblioteksverksamheten. 

Föreningen Stadsbibliotekets vänner har varit mycket kritisk mot förslaget och startade en namninsamling. I går överlämnade de listor med cirka 1 200 underskrifter till Kjell Jansson och var nöjda med det besked han gav.

I början när vi fick veta det här var vi ganska chockade av nyheten. Vändningen är oerhört positiv, nu ser vi med tillförsikt på framtiden, säger föreningens ordförande Tomas Laustiola. 

Jag tror att vi har åstadkommit en del med vårt opinionsarbete, fortsätter han.

Bibliotekets personal har också kritiserat förslaget hårt. Bibliotekschefen Kerstin Ericsson är lättad över beskedet från Kjell Jansson.

Vi är jätteglada för att våra synpunkter har tagits på allvar. Vi är trygga med hans ord om att inte störa verksamheten.

Hon är positiv till att använda tidningsrummet som turistbyrå. 

För oss fungerar det bra, det rummet kan vi avvara. Det viktiga för oss är att barnverksamheten får fortsätta där den är.

I det gamla förslaget ingick också att flytta delar av CLL, före detta komvux, till bibliotekets övervåning. I de nya direktiven handlar det om att flytta CLL till de kontorsrum som blev tomma när kultur- och fritidskontoret flyttade till kommunhuset.

Det nya förslaget ska vara klart i september.

[email protected]

Annons