Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevara frågestunderna

Annons

Det är oerhört viktigt att alla Norrtälje kommuns invånare kan delta i det politiska arbetet. Diskussion, dialog och debatt ska välkomnas och kännas som ett naturligt inslag för oss som lever och bor här.

Det är därför vi i Rimbo socialdemokratiska förening sedan en tid tillbaka planerar ett demokraticentrum. Detta ska vara en mötesplats för samtal, frågor och funderingar där man kan möta personer som på olika sätt, och i olika politiska roller, har insyn och uppdrag inom kommunen.

Det är också därför fullmäktiges frågestund är så viktig. Det är oerhört viktigt att våra invånare kan att ställa sina frågor, öppna diskussioner och känna möjligheten till påverkan. Det finns även andra möjligheter, men frågestunden gör att många intresserade aktivt kan ta del på ett nära sätt, via radio eller närvaro.

Den här möjligheten får absolut inte försvinna. Det får aldrig vara oviktigt att visa vilja till att lyssna på varandra. Och oavsett vilka argument man använder för att motivera att frågestunderna avvecklas sänder detta starka signaler om att det är obekvämt att möta invånarens röst.

Det är naturligt att de flesta frågor på frågestunderna bottnar i oro, och en viss ilska över det man anser orättvist. Det är oftast när man känner oro eller känner sig orättvist behandlad som man går samman för att visa sitt missnöje.

Att starta medborgarkaféer är en utmärkt idé, och något som jag förordat länge. Alla forum för dialog med intresserade är ett fantastiskt steg i demokratins anda.

Men vi behöver också ha kvar frågestunden på fullmäktige. Däremot kanske man ska se över och fundera över ett antal saker.

• Är man förtroendevald ledamot eller ersättare i fullmäktige har man tagit på sig ett stort ansvar. Det är viktigt att inse att det kan bli sena kvällar. Man bör nog vara inställd på det, och anpassa sitt ordinarie arbete därefter. Mandatet måste få första plats, om man tackar ja till en sådan viktig post.

• Det är helt naturligt att det blir en debatt mellan partierna under en frågestund. När partiernas företrädare svarar på en fråga talar de också om varför de har en viss linje. Detta är också viktigt för frågeställaren att få veta. Däremot bör fullmäktiges ordförande avbryta om det blir en fördjupning.

•Om kommunens egna anställda ställer frågor på en frågestund, så får man inte glömma att dessa även är kommuninvånare. Att de kommunanställda frågar beror på att de inte anser sig få svar via sin arbetsgivare. Det är något att tänka på.

Vi som har politiska förtroendeuppdrag får aldrig glömma varför vi började engagera oss politiskt: viljan till att deltaga i samhällsdebatten. Varje röst från en invånare är viktig. Bevara därför fullmäktiges frågestund för allmänheten.

Annons