Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse över stoppad utbildning

Besvikelsen är stor efter att renommerade Karolinska Institutet fråntagits rätten att utbilda sjuksköterskor i bland annat Norrtälje.
- Första tanken var att jag skulle byta skola, säger Erika Lindström som går utbildningen i Norrtälje som Högskoleverket dömt ut.
 

Annons

Sjuksköterskeutbildningen i Karolinska Institutets (KI) regi i Norrtälje är en populär utbildning. Det ser man inte minst på de höga antagningskraven.

KI är synonymt med kvalité, vilket gör Högskoleverkets besked att stoppa antagningen till utbildningen med omedelbar verkan än mer chockartad.

Jag trodde att KI skulle ha kompetensen att inte snurra till det såhär, säger Erika Lindström som studerat till sjuksköterska i två år.

Hon berättar att hennes första tanke efter beskedet var att byta skola, men efter att oron lagt sig har hon ändå bestämt sig för att gå kvar.

Trots allt nöjd

Hon är trots allt nöjd med utbildningen även om hon välkomnar förändringar. Diskussioner med klasskamrater visar på liknande åsikter ingen hon pratat med har ännu beslutat sig för att hoppa av.

Men man frågar sig om man skulle ha ett sämre läge om en arbetsgivare valde mellan mig och en som utbildats vid en annan skola.

Läraren Jenny Larsson tror dock inte att hennes studenter kommer att få det svårare på arbetsmarknaden.

Man kommer inte få en stämpel i pannan Har man en utbildning från KI är man en kompetent sjuksköterska, säger hon.

Inte värdelös

Programdirektören Christina Forsberg sammanfattar känslan hos elever och lärare:

Utbildningen är absolut inte värdelös, men vi behöver bli bättre. Vi tar kritiken på allvar.

Redan 2006 fick KI kraftig kritik från Högskoleverket för att inte leva upp till kraven på att bedriva en högskolemässig sjuksköterskutbildning. Enligt Christina Forsberg har man sedan dess jobbat intensivt med förbättringar, men inte nått hela vägen fram. Framförallt har skolan haft svårt att öka antalet forskarutbildade lärare.

Tar tid

Det tar tid att vidareutbilda våra anställda. Men nu jobbar vi efter målet att få tillbaka examensrätten.

De sjuksköterskor som redan påbörjat sin utbildning kommer att få läsa klart, men först om ett år får skolan ansöka om en ny examensrätt.

Konsekvensen är störst för vården som går miste om flera hundra sjuksköterskor och det kommer märkas om några år, säger Christina Forsberg.

Annons