Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balders Hus vill starta ny skola

Balders Hus, som driver särskola i Norrtälje, vill utöka sin verksamhet och har ansökt om att få starta grundskola för elever med bland annat autism och Aspergers.

Annons
Carina Köhl, rektor på Balders Hus, och Joakim Gestberg, skolchef på Utvecklingspedagogik Sverige AB, vill rikta sig till elever inom AST.

De senaste åren har flera kommunövergripande specialklasser försvunnit från Norrtälje kommun. Orsaken är den rådande tanken om inkludering, som forskning och Skolverket förespråkar. Det innebär att elever med särskilda behov i första hand ska få sina behov tillgodosedda i sin klass.

Dock har det nuvarande politiska styret lättat lite på inkluderingstanken och infört en ny resursklass för elever med autism på Kvisthamraskolan.

Det finns dock ett antal elever med diagnoser inom autismspektrumtillståndet, AST, som inte tillhör särskolan, som valt att gå i mindre skolor med specialkompetens i andra kommuner.

Nu har Utvecklingspedagogik Sverige AB, som driver Balders Hus i Norrtälje och flera andra liknande skolor i Stockholms län, skickat en ansökan till Skolinspektionen om att få starta grundskola för elever inom AST.

– Norrtälje kommun saknar en sådan skola. Vi vill erbjuda den elevgruppen något som inte finns i dag, säger Joakim Gestberg, som är skolchef på Utvecklingspedagogik.

– Vi har ibland fått frågor från vårdnadshavare om den här elevgruppen, säger Carina Köhl, rektor på Balders Hus.

Deras mål är att driva en grundskola med start läsåret 2017/2018 som fullt utbyggd ska kunna ta emot 39 elever. Grupperna ska vara små med hög personaltäthet och anpassade lokaler.

– Det handlar om hela skolans storlek. För många av de här eleverna är en vanlig skola ett för stort sammanhang och det blir inte vi. Allt blir mindre, både vid idrott och i matsalen, säger Carina Köhl.

– Många föräldrar vill ha den här lilla skolan, säger Joakim Gestberg.

Enligt Utvecklingspedagogiks beräkningar går cirka 15 elever i mindre skolor i andra kommuner.

Ansökan registrerades hos Skolinspektionen i slutet av januari. Det kan dröja ytterligare ett halvår innan Skolinspektionen meddelar om företaget får tillstånd att bedriva skola eller ej.

Ett orosmoln i sammanhanget är rekrytering av lärare med rätt kompetens.

– Det är en av de stora utmaningarna. Vi har en nationell lärarkris. Vi har behöriga lärare på plats och jobbar hela tiden med intern fortbildning inom till exempel autism, säger Joakim Gestberg.

Hur ska ni nå nu ut för att få elever?

– Vi har ett tätt och bra samarbete med Norrtälje kommun, men också med habiliteringen och BUP, säger Carina Köhl.

Annons